A magyar opera napja- Sajtóebéd az Erkel Színházban

1810-ben november 7-én született meg egy gyulai tanító fiaként Erkel Ferenc. A nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapja 2013 óta a magyar opera napja is: e napon nyílt újra az Opera másik játszóhelye, melynek névadója maga Erkel.

2014 őszén egy másik nagyszerű magyar zeneszerzőre, Szokolay Sándorra is emlékezünk: az elmúlt télen elhunyt szerző Vérnász című darabját csaknem napra pontosan ötven évvel ezelőtt, 1964. október 31-én mutatta be az Operaház.

Szokolay Sándor Erkelhez hasonlóan pedagógusként is jelentőset alkotott. Az Opera kettejük szellemiségéhez méltón igyekszik folytatni OperaKaland sorozatát, melynek harmadik szériáját zárta 2014 októberében.

Fotó: Dóka Attila

 

 

OperaKaland

 

Az OperaKaland 2013 tavaszán indult azzal a szándékkal, hogy minden évben két hónapon át (döntően októberben és májusban) az újra megnyílt Erkel Színházba invitálja az összes első évfolyamos magyar középiskolást. A cél, hogy anyagi körülménytől függetlenül minden diákhoz eljussanak az operaházi műfajok. Még az Erkel Színház hivatalos megnyitása előtt lezajlott a második, majd májusban a harmadik széria is. A három sorozatban közel 60 ezer diák látogatott el az Erkel Színházba.

A 2013/2014-es évadban – Erkel Hunyadi Lászlója, Kodály Háry János című daljátéka, valamint Mozart A színigazgatója és Vajda: Mario és a varázslója után – Donizetti Szerelmi bájital című operáját ismerhették meg a diákok, immár bővített programkínálattal, hiszen tavasztól már a közgyűjtemények kapui is megnyíltak a résztvevők előtt. Az iskoláknak szánt felhíváshoz az Opera a kalandozókat kedvezményesen fogadó levéltár, múzeumok és könyvtárak listáját is mellékeli a Kaland időszakában kínált kiállításokkal, múzeumpedagógiai, levéltári és könyvtári pedagógiai programokkal együtt. Az operaelőadás és a kulturális tematikájú foglalkozások a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai támogatásával valósulnak meg. Amennyiben az iskola helyi tanterve nem zárja ki az elsajátítandó tartalmak iskolán kívüli helyszíneken történő átadásának lehetőségét, a felhívásban jelzett programok az adott iskola helyi pedagógiai programja szerint tanórának minősülhetnek. A diákok előzetes felkészítéséről is gondoskodik az Operaház: zenepedagógus szakemberek által összeállított, hangzóanyaggal ellátott óravázlatot tesznek elérhetővé a programban résztvevő iskolák énektanárai számára. A program együttműködő partnerei: EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság, EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság, Belügyminisztérium, MÁV-START Zrt., GYSEV Zrt., Budapesti Közlekedési Központ. A részvételi felhívás az Oktatási Hivatal rendszerén keresztül jut el az iskolákba.

 

A sorozat idei őszi szériája október 1. és 11. között zajlott 13 előadással. A sorozatra 20 ezer, köztük 12 ezer vidéki diák vett részt, s ezzel az OperaKaland program teljes látogatószáma 77 ezerre nőtt, a bekapcsolódó köznevelési intézmények száma pedig eléri az ötszázat. A négy sorozathoz összesen 173 település csatlakozott.

A fenti adatokból kitűnik, hogy az előadások gyakorlatilag 99%-ban teltházasak, az Opera már most hosszútávra kidolgozott programot kínál a közoktatási intézményekben tanulók számára. 2017 tavaszáig változatos műsortervvel készül az intézmény; a következő két és fél évben a West Side Story, A varázsfuvola, a Bánk bán és a Bohémélet várja a kalandozókat.