A magyar kultúra napja – Karácsony Gergely: széles körben hozzáférhetővé kell tenni a sokszínű magyar kultúrát

Széles körben hozzáférhetővé, élménnyé kell tenni a sokszínű magyar kultúrát – írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn, a magyar kultúra napján a Facebook-oldalán.

    “A kor, amelyben a Himnusz született, azon kor volt, amikor a kultúra megszűnt a kevesek kiváltsága lenni, és közkinccsé lett. Éppen ez a feladat az országban is, Budapesten is: széles körben hozzáférhetővé, élménnyé tenni a sokszínű magyar kultúrát” – fogalmazott a főpolgármester.
Azt írta, a sokszínű kultúrát tartja a legnagyobb értéknek, és “úgy általában magától értetődő lenne ez egy ilyen nagyvárosban, mint Budapest, mégis, a mai nap alkalom arra is, hogy tisztázzuk, mi is Budapest dolga a kultúrában”. Szerinte a passzivitás és az aktivitás furcsa egyensúlya.
Karácsony Gergely úgy fogalmazott: “semmiféle politikai hatalom ne játsszon kéretlen kritikust és pláne ne játsszon cenzort. A művészet szabad, a művészek szabadok. Budapesten azok.”
Ami viszont a cselekvő részvételt illeti: “szomorú fóliás” időkben szükség van védelemre és kiállásra – írta, hozzátéve: ezért kell egyszerre tiszteletben tartani a politika és a kultúra közötti határvonalat, és minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni és támogatni Budapest kulturális értékeit és intézményeit.
Karácsony Gergely idézte Konrád Györgyöt: “a bölcs városvezetés a nagyobb tarkaságban a nagyobb gazdagság forrását látja”.
Ehhez járul hozzá, hogy idén tavasszal új, a kulturális sokszínűséget is szolgáló teret nyitnak a Városháza parkban és a megújult Merlinben – jelezte.
Karácsony Gergely kiemelte: a kultúra, a művészet csodája, hogy összetartja a közösségeket. Budapest csodája pedig az kell legyen, hogy képes közösség lenni, közösség maradni.
A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.