A Magyar Kézművességért Alapítvány Pályázati Felhívása

PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS

 

Idén újra a városligeti Vajdahunyadvár otthont Alapítványunk 30. alkalommal megrendezendő nyári kiállításának.   

A kiállításon való részvételre Alapítványunk az IPOSZ-szal

és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve

 

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2023 valamint A MAGYAR BOR

ÉS KAPCSOLATA A KÖLTÉSZETTEL, ZENÉVEL – KÉZMŰVES SZEMMEL

 

címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy – elfogadás esetén – a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)

  • A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát felhasználó, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali, a konyha, az ebédlő, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések és egyéb tárgyak; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák produktumai – lehetnek.

              Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba vagy a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.

  • A pályázat másik részében természetes anyagokból, kézműves technikával készített alkotásokat várunk a magyar bor, eszközei és kapcsolata a költészettel, zenével témakörhöz kötődő alkotásokat várunk.

Regisztrációs határidő: 2023. szeptember 15.

Az erre szolgáló internetes felület legkésőbb június közepétől lesz elérhető honlapunkon. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2023. szeptember 16.

  • Nevezési lap megküldése

A honlapunkról ugyancsak április közepétől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. (Képformátumban – jpg, bmp, nem szerkeszthető pdf stb. – elektronikusan küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni.) Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (az Alapítvány címére) vagy időpont-egyeztetés után személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

  • Nevezési díj befizetése

A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára átutalni vagy (lehetőleg OTP-fiókban) befizetni. Az Alapítvány földrajzi címe helyett minden esetben ezt a számlaszámot kell feltüntetni. Számlát kizárólag a befizető nevére állíthatunk ki. A nevezési díj elutasított pályázat esetén sem jár vissza.

  • Nevezési díj:

egyéni jelentkezőknek:                                                                                                  5.000 Ft

az Alapítvány támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak:                                          4.000 Ft

alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):                                                7.000 Ft

 

Az anyaggyűjtés helyszíne: Budapest, Vajdahunyadvár, Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, XIV. ker., Városliget)

Az anyaggyűjtés időpontja: 2023. szeptember 18-20. 10-16 óra között. – Figyelem! A Vajdahunyadvár területére gépjárművel csak engedéllyel lehet behajtani, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ ad ki.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

 

A kiállítást a nagyközönség a Vajdahunyadvár Galériájában 2023. szeptember 29. és október 15. között tekintheti meg.

 

A kiállított alkotások visszaadásának időpontja: 2023. október 16-17. 10-16 óra között.

 

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át. Az eredményhirdetéssel összekötött díjkiosztó ünnepségre 2023. szeptember 28-án a Vajdahunyadvárban kerül sor.

Tájékoztatjuk az alkotókat, hogy az idei Betlehemi jászol kiállítás hivatalos megnyitójára jelenik meg a két országos kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű együttes album, amelyben a kiállításokra bekerült minden pályázó 1-1 munkája szerepelni fog!

A részletes információk az Alapítvány honlapjára (www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre kerülnek, illetve Gál Annától kaphatóak.

Levélcím: Gál Anna, IPOSZ, AMKA, 1087 Bp., Luther u. 4-6.    Tel: 20/570-7085  e-mail: amka@amka.hu