A londoni külügy azt tanácsolja a briteknek, hogy ne utazzanak Kínába

Eltanácsolta a kínai utazásoktól a brit állampolgárokat keddi felhívásában a londoni külügyminisztérium az új koronavírus okozta járvány miatt.

    A tárca a Kínára vonatkozó, kedd este módosított hivatalos utazási tanácsadásában azt kéri, hogy a britek egyáltalán ne keressék fel a megbetegedések gócának tekintett közép-kínai Hupej tartományt.
    A minisztérium javasolja egyben, hogy azok a britek, akik már ebben az országrészben tartózkodnak, távozzanak onnan, ha erre van módjuk.
    A felhívásban arra intik a briteket, hogy Kína többi országrészébe se utazzanak, ha ez nem feltétlenül szükséges.
    A brit külügyminisztérium indoklása szerint a koronavírus okozta járvány miatt a kínai hatóságok folyamatosan egyre újabb utazási korlátozásokat vezetnek be Kínán belül, és a következő hetekben nehezebbé válhat az elutazás Kínából.
    A minisztérium azt javasolja, hogy akik a közeljövőben el akarnak utazni Kínából, kezdjenek hozzá távozásuk megtervezéséhez, még mielőtt újabb korlátozások lépnek életbe.
    A felhívás szerint a kínai hatóságok által a vírusfertőzés megfékezésére bevezetett intézkedések közül számos érintheti a brit állampolgárokat is, nemcsak Hupej tartományban, hanem egész Kínában. Ezek közé tartozik az utazók testhőmérsékletének ellenőrzése a közlekedési csomópontokban és egyéb helyeken, karantén bevezetése, valamint az utazások korlátozása a városok között és a városokon belül.
    A kínai egészségügyi intézményekre komoly nyomás nehezedik, egyesek közülük már nem fogadnak pácienseket, másokban hosszú a sor, sok turistalátványosságot bezártak, és az illetékes kínai minisztérium a csoportos utazásokat szervező összes cég működését felfüggesztette – áll a brit külügyminisztérium kedd esti közleményében.
    A brit kormány keddi tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságban eddig 97 embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzés gyanújával, de az eredmény mindegyik esetben negatív volt.
    Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a múlt héten, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az addigi “nagyon alacsony” fokozatról “alacsony” – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.
    Hancock szerint ez azt jelenti, hogy megnőtt a valószínűsége az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

Forrás:MTI