A Külügyminisztérium együttműködik az ORÖ-vel

A Külügyminisztérium együttműködik az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), így a külpolitikának is egyre inkább részévé válhat a társadalmi felzárkóztatás – mondta Martonyi János csütörtökön.

    

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke (b) és Martonyi János külügyminiszter kezet fog az együttműködési megállapodás aláírása után a Külügyminisztériumban 2014. január 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke (b) és Martonyi János külügyminiszter kezet fog az együttműködési megállapodás aláírása után a Külügyminisztériumban 2014. január 9-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A külügyminiszter és Farkas Flórián, az ORÖ elnöke együttműködési megállapodást írt alá, és az ezt követő sajtótájékoztatón Martonyi János kiemelte: a megállapodás részeként igyekeznek megteremteni a feltételeit annak is, hogy a jövőben egyre több roma munkatársat foglalkoztathassanak a külpolitikában.     Emlékeztetett: 2011-ben a magyar EU-elnökség kezdeményezte az európai romastratégia kidolgozását, majd az EU tagállamai nemzeti stratégiákat hoztak létre. Emellett a kormány és az ORÖ 2011-ben keretmegállapodást kötött – idézte fel.     A tárcavezető elmondta: Farkas Flórián kezdeményezése, hogy ezt a keretmegállapodást a külpolitikai és a külképviseleti tevékenységben is alkalmazzák, mivel ez a terület is fontos eleme a társadalmi felzárkóztatásnak, a roma közösség integrációjának.     Úgy vélte, a jelenlegi feladat az, hogy a most megkötött megállapodást kitöltsék tartalommal. Ugyanakkor már most is ismert néhány eleme ennek az együttműködésnek: például a Külügyminisztérium segíti az ORÖ brüsszeli képviselőjének munkáját, valamint támogatja az ORÖ-t egy nemzetközi konferencia megszervezésében a nemzetközi tapasztalatok átadásáról – magyarázta. Hozzátette: megvizsgálják, hogyan lehet az ORÖ-t jobban bevonni a külképviseletek munkájába.     Farkas Flórián hangsúlyozta: a cigányság integrációja összeurópai kérdés, és az ezen a területen elért magyar eredményeket be kell mutatni más európai országoknak is.     Úgy látja, a magyar cigánypolitika modellépítő. Értékei között említette a kisebbségi önkormányzati képviseletet, hiszen – mint mondta -, csak úgy lehet hiteles a kisebbségek képviselete, ha a közösség tagjai maguk választhatják meg képviselőiket.     Farkas Flórián szerint eljött az ideje annak, hogy továbbadják a magyarországi cigánypolitika értékeit, ezzel is segítve az uniós tagállamok cigányságának a sorsát. Mivel 10-12 millió cigány él ma Európában, ez rendkívül fontos kérdés – tette hozzá.     Az ORÖ vezetője arról is beszélt, hogy véleménye szerint az elmúlt időben erősödött a békés egymás mellett élés Magyarországon, a magyar cigánypolitika pedig új szakaszába lép a mostani megállapodással.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*