A köznevelési kerekasztal nem hivatott a sztrájktörvény szerinti egyeztetésre

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a köznevelési kerekasztal keretében történő sztrájkegyeztetés sérti a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyvét.

    Ezt az érdekvédelmi tömörülés kedden közölte az MTI-vel, megerősítve, hogy a PDSZ megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma által keddre kitűzött sztrájkbizottsági tárgyaláson, de nem csatlakozott a köznevelési kerekasztal munkájához.
    Közleményükben utaltak arra, hogy az egyeztetésre szóló meghívó a köznevelési kerekasztal keddre meghirdetett plenáris ülésének napjára és helyszínére szólt, ezért a PDSZ március 30-ai, Palkovics László oktatási államtitkárnak írt válaszlevelében már kifejtette, hogy a kerekasztal nem a sztrájktörvény szerinti egyeztetésre hivatott fórum.
    Szerintük a kerekasztal keretében történő sztrájkegyeztetés sérti a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyvét, és az ezekben meghatározott jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás, valamint együttműködés kötelezettségét.
    A PDSZ tárgyalódelegációja – nyomatékosítva, hogy nem kíván részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában – nem foglalt helyet az ülésteremben, de a közoktatást, a gyermekek jövőjét meghatározó témákra tekintettel továbbra is hajlandó a sztrájktárgyalások folytatására a megjelölt helyen és időpontban. A korábban javasolt április 6-i vagy április 7-i időpontban készen állnak a tárgyalásra – közölték.
    Kitértek arra is, hogy ismertették a 12 pontos követelésüket kiegészítő további két pontot, miszerint elvárják, hogy a kormány a PDSZ által megfogalmazottakról, a követelések súlyának megfelelő – legalább államtitkári – szinten tárgyaljon. Elvárják azt is, hogy a kormány kijelölt képviselője közvetlenül és kizárólag a PDSZ-szel egyeztessen szervezetük sztrájk követeléseiről.

Forrás:MTI