A Klubrádióé a 92,9-es frekvencia

Helyben hagyta Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését és a Klubrádiónak ítélte a 92,9MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát. Az ítélet jogerős. Ezt megelőzően a médiahatóság, halasztást kért, azzal indokolták kérelmüket, hogy a bíróság jogellenesen hozta előbbre a júniusra tervezett tárgyalást. Ezt elutasították.

 arató,vicsek,bárándyArató András a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a Megbeszéljük című műsorban az ítélethirdetés után azt mondta, az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Ez nem azt jelenti, hogy holnaptól ingyenes a frekvenciája a rádiónak, hanem ha a médiatanács jogkövető magatartást tanúsít, akkor haladéktalanul megalkotja a hatósági szerződést. Az ítélet nem tartalmaz határidőt erre vonatkozóan, de bízunk benne, hogy megvalósul a jogkövető magatartás – tette hozzá.
A Klubrádió amiatt indított pert a Médiatanács ellen, mert még a 2010-es választás előtt elnyerte a 92,9-es közösségi frekvenciát, de sem az akkori médiahatóság, az ORTT, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött vele szerződést. Az elsőfokú bíróság februári ítéletében a Klubrádiónak adott igazat, és döntésével létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. Ezt viszont a médiahatóság vitatta, mondván, az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. Azért is fellebbeztek, mert szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség, ráadásul a Klubrádió közben elnyert egy másik frekvenciát is.
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, és ezt nem is indokolta, ezért határozata felülvizsgálatra nem alkalmas. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogy miért a polgári törvénykönyv és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést.
A bíróság a megismételt első fokon újra a Klubrádiónak adott igazat. Ekkor a médiatanács azért nem kötötte meg a szerződést a Klubrádióval, mert szerintük törvényt szegtek volna, hisz állításuk szerint a klubrádiónak két frekvenciája lett volna. Holott a klubrádió számtalan alkalommal hangoztatta, hogy amint elnyeri a 92,9-es frekvenciát, lemond a 95,3-asról.
Forrás: Klubrádió

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*