A Kakucs Ringen kezdődött a versenyszezon

Ahogy minden évben, most is tavasszal elkezdődött a motorsport szezon. Lassan-lassan minden szakág nyitófutamai elindultak. Az idei szlalom bajnokság is kezdetét vette Kakucson április 7-én.

DSC_0305

82 induló érkezett ezen ködös reggelen a Kakucs Ringre. A jól ismert és kedvelt pályán a Magyar Szlalom Bajnokság mellett a Közép-európai, azaz CEZ bajnokság is értékelésre került.

Szezonnyitás

A Track Racing csapat versenyzői, Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt már a versenyre kész, „éles” autóval állt be a depóba. Az Opel Tigra új külsőt is kapott, részletekről a továbbiakban a fivérek beszélnek: „Egészen szombat estig dolgoztunk még az autón, de a versenyre kész lett. Ahogy már említettük pénteken az interjúnkban, sok minden elkészült az Opelen és a dekor is látványosabb lett. A többi majd eldől a pályán. Várjuk a futamot. Örülünk, hogy végre versenyezhetünk már.” – nyitották meg szezonjukat a Sződy fivérek.

Az előkészületek még a reggeli nyirkos, ködös időben zajlottak, ahogy a pályabejárás is, az edzésre viszont már kisütött a nap. Első versenyként azonban a pálya mindenkinek eléggé csúszott. Ehhez az alacsony hőmérsékletű aszfalt, a még fel nem „gumizódott” pálya, illetve a be nem koptatott gumik is közrejátszottak.

 DSC_0329

Első kör

 

Azonban az első körben sem történt javulás a hőmérő higanyszálát tekintve. Zsolt a 60-as rajtszámmal „lépett” az aszfaltcsíkra. Az új papucsokon kétszer is megcsúszott: „Sokat küzdöttem a tapadással. A hideg aszfalt és a gumink, ami még nem kopott be, sajnos csúszkált. Egy bóját eldöntöttem, és a hátsó kanyarban a Tigra hátulja is elkezdett csúszni, de megfogtam. Ez egy eldobós kör lett, de még van három javítási lehetőségem.” – számolt be Zsolt. Ez a köridő 02:10,522 ezredmásodperc lett a bójahibával együtt, ami 2 másodperc pluszt jelentett.

Szabolcs a 80-as rajtszámmal egy nyugodtabb kört futott: „Nekem is instabil volt a gép, de melegebb abroncsokkal futottam már a körömet. Szóval én így elsőre elégedettebb vagyok.” – mondta tömören Szabolcs, 02:10,800 köridővel.

Második körben már jobb körülmények fogadták a versenyzőket. Napsütés, melegebb levegő és magasabb aszfalt hőmérséklet. Ezért a fiúk köridejei is jobbak lettek. Természetesen a pályát is minden versenyző már jobban begyakorolta és ezek az eredmények már hitelesebbek lettek.

Zsolt 02:05,020-es, Szabolcs 02:07,012.es köridővel zárta a második futamot.

Tovább javultak az eredmények a harmadik körben: „Talán most délután optimális az aszfalt és már megtanulta mindenki a pálya vonalvezetését. Tényleg odatehettük magunkat, ezért a versenyzés már élvezetes is volt, nem csak eredményesebb” – mondta Zsolt.

„Számomra ez volt eddig a legjobb kör. Nem csak időben, hanem teljesítésben is. Mivel tempós és úgy érzem hiba nélküli köröm volt. Nyilván dobogóra nem lesz elég, de szerintem ez nem az a pálya most számunkra.” – összegzett Szabolcs.

A negyedik és egyben záró körben Zsolt egy picit rontott, Szabolcs még tovább javított. Autójuk rendben volt, megfelelően is vezették. Zsolt 02:04,793-as, Szabolcs pedig 02:05,921-es idejével ért célba.

 

Eredmények

Az első futamon a Sződy fivérek nem értek el kiemelkedő eredményt, azonban értékes pontokat gyűjtöttek. Zsolt az ötödik hellyel 4, Szabolcs a hetedik hellyel 2 pontot. Sajnos, 23 ezredmásodperccel maradt le Szabolcs a hatodik helyről, ami plusz egy pontot jelentett volna. De az autóversenyzésben ez is benne van.

A nap összefoglalója:

„Sok munka után végre versenyezhettünk. Már nagyon vártuk. Autónk megfelelően ment. Nagyon jó munkát végeztek a szerelők, ezt ezúton is köszönjük Nekik. Számunkra most problémát jelentett a megfelelő tapadás. Ez nem volt meg ma. Biztosak vagyunk benne, hogy jobb hőmérsékletben gyorsabbak leszünk és jobb eredménnyel végzünk. Autónkat idén inkább a melegebb, nyári versenyekre gondoljuk gyorsabbnak, mivel a gumik most közepes keverékűek ezért később melegszenek. Megfelelőek a versenyzésre, csak hőmérsékletfüggő a tapadásuk. Nem vagyunk elkeseredve, izgalmas futamok lesznek idén. Ami bosszantó, hogy ez a 23 ezredmásodperc hiányzott a plusz egy ponthoz Szabinak. De most ez van. Koncentrálunk a következő futamra.” – összegezték a napot a Sződy fivérek.

 

A bajnokság második futama Kiskunlacházán lesz, május 4-én.

 

Amdala.hu

Fotók: Track Racing