A fotográfia jobban él, mint valaha

Szeptember 27-től látogatható a 2013-as World Press Photo kiállítás Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, amely az idén is a világ legnagyobb fotós versenyének díjnyertes képeit mutatja be.

A kiállítást az M1-en futó On The Spot dokumentumfilmesei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg, megbecsülve a tárlat „értékét”: 2012-ben 121 újságíró, fotográfus, hangmérnök, riporter és médiamunkás halt meg munkavégzés közben – ismertették a statisztikát –,  ez az ára ezeknek a képeknek.
Cseke Eszter szerint a díjnyertes hírfotósok és dokumentumfilmesek egyik legnagyobb dilemmája az, amikor egy személyes drámát ábrázoló kép vagy film sikeres lesz, ezáltal valaki életének tragédiája a fényképész karrierjének egyik csúcspontja lesz. „Ezt a dilemmát csak azok képesek feloldani, akik a helyszínen nemcsak a munkájukat végezték, hanem együtt éltek, lélegeztek azokkal, akikről a felvételeket készítették” – mondta.

S. Takács András elmondta, hogy kétféle fotóssal és filmessel találkoznak a frontvonalakon: az egyik már kiégett, cinikus, a másik pedig csodával határos módon megőrzött valamit abból az őszinte kíváncsiságból, ami miatt erre a szakmára adta a fejét, és ez a hozzáállás érződik is a legjobb képeken.

Cseke Eszter saját élményeikről is beszélt, amelyeket ugyanazokban a napokban éltek át a Gázai övezetben, amikor az idei fődíjas fotó készült. Szó volt arról is, hogy a haditudósítók és a fotósok hogyan képesek dolgozni háborús helyzetekben: „Segít az optika és a kijelző, mert egészséges távolságot biztosít a borzalmaktól a legrázósabb helyzetekben, ugyanakkor azok lesznek a legjobb képek, amik elég közelről mutatják a valóságot”. S. Takács András hozzátette: „Ma már a világ legtöbb televíziójában nem kerülhetnek adásba a World Press Photo legjobb képei, mert túlságosan fájdalmasak, véresek és valóságosak a főműsoridőhöz. Éppen ezért ilyen erőteljes ez a kiállítás, és a fotográfia jobban él, mint valaha”.
A Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjnyertes képei mellett folyamatosan vetítik az On The Spot dokumentumfilmjeit is, amelyek ugyanazokon a helyszíneken készültek, mint a kiállítás fotói, Gázától Japánig. A 2014 elején új évaddal jelentkező sorozat negyedik évadát október 2-tól kéthetente szerda esténként vetíti az M1. A negyedik évad országos premierjei este 9-kor kezdődnek, a filmekben többek között szó lesz a modernkori rabszolgaságról a Maldív-szigeteken, egy johannesburgi gengszter küzdelméről, hogy új életet kezdhessen, a húsvéti keresztre feszítésekről a Fülöp-szigeteken és Kasmír elfeledett konfliktusáról.

 

Október 2-án adásba kerülő film Kuala Lumpurban játszódik, de nem a multikulturális maláj metropolisz felhőkarcolóinál, hanem a Batu-barlangban, ahol egymillió ember vesz részt évről évre a hindu Thaipusam fesztiválon. Európából nézve durva vallási fanatizmus, Malajziában népünnepély: a hívek kampókat aggatnak magukba, lándzsával szúrják át a szájukat, és óriási oltárokat cipelnek fel 272 lépcsőfokon. Azt állítják, hogy nem éreznek fájdalmat. A film egy sikeres ügyvédet, egy üzletembert és egy éjszakai klub tulajdonosát követ végig a fesztiválon. Az On The Spot kamerái elkísérik a szereplőket Kuala Lumpur üzleti negyedétől a megdöbbentő transzbaesésen át a zarándoklat utolsó pillanatáig, és közben ritkán látott közelségbe kerülünk egy távoli kultúra még távolabbi, elsőre felfoghatatlannak tűnő szokásához.

 

On The Spot: Thaipusam fesztivál

okt. 2. szerda 21:00 – M1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*