A DK üdvözli, hogy Donald Tusk lesz az Európa Tanács elnöke

 A DK üdvözli az Európai Tanács döntését Donald Tusk elnökké és Federica Mogherini külpolitikai főképviselővé választásáról. A döntéssel az Európai Unió újabb áttörést ért el politikájának megújítása terén. A lengyel miniszterelnök elkötelezett a liberális demokrácia és a társadalmi szolidaritás talaján álló piacgazdaság értékei mellett. Személyében Kelet-Közép-Európa és a Visegrádi Csoport olyan képviselőt tisztelhet, aki tudja, hogy térségünk stabilitása és jóléte akkor válhat teljessé, és nemzeti érdekeinket úgy képviselhetjük hatékonyan, ha minél szervesebben kapcsolódunk az euroatlanti integrációhoz. Donald Tusktól azt várjuk, hogy a jövőben is vállaljon garanciát az európai versenyképesség növeléséért, az uniós intézményi, gazdasági, társadalmi és politikai reformokért.

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió komoly kihívás az EU-val szemben. Donald Tusk miniszterelnökként – Orbán Viktorral ellentétben – elítélte Ukrajna egy részének orosz megszállását, s ezzel a DK egyetért. Egy szuverén állam katonai megszállását el kell ítélnünk akkor is, ha az ezzel szembeni jogos és szükséges európai szankciók miatt országaink érdekei átmenetileg sérülnek.

Federica Mogherini megválasztását rokonszenvvel fogadjuk. Személyében az új politikus nemzedék kap esélyt arra, hogy részt vegyen az Európai Unió felkészítésében az előttünk álló kül- és biztonságpolitikai kihívásokra- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.