A DK létrejöttnek tekinti a budapesti hárompárti megállapodást

A Demokratikus Koalíció létrejöttnek tekinti a hárompárti (MSZP, Együtt-PM, DK) megállapodást a fővárosi önkormányzati választásra – közölte a párt szóvivője szerda este az MTI-vel.

    Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: ez jó hír mindazoknak, akiknek elegük van “a csak a korrupcióhoz értő fővárosi és kerületi fideszes pártkatonákból”. Az egyezséggel megnyílt a lehetőség arra, hogy Budapest ismét a szabadság, a demokrácia és a társadalmi szolidaritás városa legyen – jelentette ki.
    Szavai szerint mostantól az a feladatuk, hogy bebizonyítsák, képesek változtatni az ország dolgain, és a DK ezen fog dolgozni.
    Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke délután – a párt budapesti elnökségének ülése után – újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy minden nyitott kérdés lezárult, az összes helyi szintű felvetést tisztázta a budapesti önkormányzati választási együttműködésben érdekelt három fél. Azt mondta, pontot tettek a tárgyalási folyamat végére, a végleges megállapodás tervezetét szövegezik, és azt hamarosan a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is aláírja.
    Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke az MTI megkeresésére kijelentette: minden lehetőség adott arra, hogy a fővárosi kerületekben megszülessenek a megállapodások az októberi önkormányzati választáson való indulásról. Központilag arról kell megállapodni, hogy Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is támogatja, és erről lesz is megegyezés.
    Az Együtt-PM kedden még azt közölte, hogy önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat. A döntést azzal indokolták, hogy az MSZP nem fogadta el azt a megállapodást, amelyben a DK-val együtt egyeztek meg a múlt héten. Az MSZP budapesti elnöke viszont ugyancsak kedden azt mondta, hogy lesz megállapodás, a háromszázból még két önkormányzati körzetről vitatkoznak. A Demokratikus Koalíció arra kérte a feleket, hogy legalább a nem vitatott pontokban állapodjanak meg.

Forrás:MTI