A Die Ärzte ismét a Sziget Fesztivál vendége volt

Nehéz dolog itthon bármit is kezdeni Németország talán legsikeresebb zenekarával, ugyanis – bármily meglepő – dalaikat németül éneklik. Aki viszont abban a szerencsés helyzetben van, hogy érti a berlini banda szövegeit, bizonyára egyetért a zenekar által felállított tézissel, miszerint ők a világ legjobb zenekara.

Ez a félig-meddig viccesnek szánt mondat bizonyos szempontból akár igaz is lehet. A Die Ärzte ugyanis csodálatosan működik zenekarként a mai napig, a tagok közt remek a harmónia, és öröm látni egy csapatot, amelyikre a klasszikus „frontember és a többiek” sablon nem húzható rá. Való igaz, Farin Urlaub (a magas, szőke) látszólag frontemberként viselkedik, de a koncert alatt rövidesen kiderül, a tagok bármelyike elő tud lépni ebbe a státuszba, és szinte sportot is űznek abból, hogy váltogassák a klasszikus szerepeket.

Béla B, aki nevét híres honfitársunktól, Lugosi Bélától kölcsönözte ugyanolyan meghatározó alakja a német csapatnak, mint az előbb említett Urlaub. Ráadásul mélyebb tónusú hangja remek lehetőséget kínál arra, hogy amolyan Dr Jekyll és Mr Hyde – módjára megjelenítsék Farin Urlaub sötétebbik énjét. A színházat a basszusgitáros Rodrigo Gonzales teszi teljessé, aki a két alaptag mellett, meghozta az egyensúlyt a zenekarba. Ő az, akinek jelenléte lemetszette a vadhajtásokat, és személye betonkeménnyé tette a zenekaron belüli egységet.

A koncert nem hagyott kívánnivalót maga után, hiszen felcsendültek az igazi klasszikusok is, ráadásul nem áthangszerelve, vagy elhülyéskedve.

A Die Ärzte politikai hovatartozásából sem csinált titkot a Szigeten: a lábdobra egy Rosa Luxemburg idézet volt felírva: „A szabadság mindig a másképp gondolkodás szabadsága”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*