A Dal második elődöntőjét tartják szombaton

Szombaton a második elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal. Az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból újabb hat előadó és szám jut a február 15-16-i középdöntőbe. A február 22-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi koppenhágai nemzetközi megmérettetésen.

A_DAL_elso_elodonto_20140125-Fotokredit-MTVA-Nagy_Zoltan_(100)[1]

A Dal első, január 25-i elődöntőjéből a zsűri döntése alapján Király Viktor Running Out of Time című száma (szerzők: Király Viktor és Király Tamás)

    Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati második elődöntőben tíz lesz látható-hallható. Közülük négyen is lesznek, akik A Dalban tavaly vagy tavalyelőtt már versenyeztek: Bogi, Kállay-Saunders András, Polyák Lilla és Vastag Tamás.     A műsorban Dér Heni Ég veled (szerző: Dér Henrietta, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Szabó Norbert), a Belmondo Miért ne higgyem? (Czutor Zoltán), Joni – Waterfall (Toth Johanna, Gabriella Wilson, Michael James Down, Emanuel Abrahamsson, Dimitri Stassos, Dinuiki Stassos, Pataki Tamás), Kállay-Saunders Running (Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián), a 2Beat or Not 2Beat Meg akarom mondani (Steifach Tibor, Dornai József), Bogi We All (Tóth G. Zoltán, Halász Péter), Szécsi Böbe és Szécsi Saci Born to Fly (Szécsi Saci, Czutor Zoltán, Csöndör László “Diaz”), Polyák Lilla Karcolás (Rakonczai Viktor, Rácz Gergő, Homonnay Zsolt), Vastag Tamás Állj meg világ!(Vastag Tamás, Johnny Sanchez, Erik Mjörnell, Samuel Gajicki, Primoz Poglajen, Tobias Grenholm, Marsi Laura) és a Muzikfabrik This Is My Life (Rozmann András, Sinka Szilárd, Sövegjártó László, Hegyi Ákos) című dala hangzik el.     “Olyan ember vagyok, aki nem adja fel, változatlanul nagyon szeretném Magyarországot képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon, harcolni fogok” – mondta Kállay-Saunders András korábban az MTI-nek. Az énekes tavaly My Baby című dalával a négy között végzett a magyar előválogatón, a zsűritől a legtöbb pontszámot kapta. “A Running egészen más lesz. A téma komoly, a gyerekek elleni erőszak, egy szomorú, igaz történet, amely egy amerikai barátommal esett meg. A zene eleje lírai, aztán bejön a drum and bass, remélem tetszeni fog az embereknek” – tette hozzá.     Akárcsak egy héttel ezelőtt, a február 1-jei második elődöntőben is láthat a közönség egy extra produkciót, egy népszerű magyar számmal.     A Dal első, január 25-i elődöntőjéből a zsűri döntése alapján Király Viktor Running Out of Time című száma (szerzők: Király Viktor és Király Tamás), Marge előadásában a Morning Light (Szakos Krisztián, Batta Zsuzsanna “Marge”) és Szabó Leslie-től a Hogy segíthetnék? (az előadó szerzeménye) került a középdöntőbe, a tévénézők szavazataival Oláh Ibolya 1 percig sztár című dala (a szerző előadásában), a Group’N’Swingtől a Retikül (Romhányi Áron, Lombos Márton), valamint a Depressziótól a Csak a zene (Depresszió, Halász Ferenc) jutott tovább.

A Dal harmadik elődöntőjét február 8-án rendezik. A három elődöntőből továbbjutó összesen 18 dal a február 15-16-i középdöntőben mérkőzik meg, ahonnan négy-négy jut a február 22-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.     A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kovács Kati énekesnő és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként dolgozik az élő műsorokban, akit rendszeresen kapcsolnak az adás ideje alatt. A Dal műsorvezető párosa ismét Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor, a backstage-ben pedig Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente kérdezi az előadókat.     A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely kreatív alkotói folyamat eredményeként, közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár harmadik éve. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek, a mezőnyt az előválogatás során szűkítették le 30-asra.     Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Dánia, mert tavaly a malmői versenyen Emmelie de Forest dán énekesnő győzött Only Teardrops című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.     Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*