A CIA 2012-ben állítólag tervet dolgozott ki Aszad szíriai elnök elmozdítására, de Obama nem egyezett bele

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 01:19 órakor kiadott, A CIA 2012-ben állítólag tervet dolgozott ki Aszad szíriai elnök elmozdítására, de Obama nem egyezett bele című anyagunk 1. bekezdése helyesen:

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét B a s s á r  e l – A s z a d szíriai elnök megbuktatására – állította egy volt CIA-munkatárs az NBC televíziónak adott exkluzív interjújában.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT – A CIA 2012-ben állítólag tervet dolgozott ki Aszad szíriai elnök elmozdítására, de Obama nem egyezett bele
Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. április 3., vasárnap (MTI) – Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására – állította egy volt CIA-munkatárs az NBC televíziónak adott exkluzív interjújában.
A volt titkosszolga szerint pedig ezzel a tervvel megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása a közel-keleti térségben.
Az információt Doug Laux, a CIA egyik volt munkatársa fedte fel. Laux 2005-ben, 23 éves korában csatlakozott a hírszerzéshez, egy esztendőt töltött a Közel-Keleten, saját elmondása szerint afgán tálibokkal és szíriai ellenzéki csoportok tagjaival tartotta a kapcsolatot, most pedig könyvet írt tapasztalatairól. A könyv – amelynek címe Hogyan hatolt be a tálibok és az al-Kaida soraiba egy fiatal CIA-tiszt – a jövő héten jelenik meg, és az NBC televízió ez alkalomból kérte őt interjúra. Az eddig is köztudomású volt, hogy David Petraeus tábornok – aki hosszú ideig volt a CIA vezetője – olyan programot szeretett volna megvalósítani, amely titokban felfegyverezte és kiképezte volna a mérsékeltként számon tartott szíriai lázadókat, hogy nyomást gyakoroljon Aszad elnökre. Könyvében Doug Laux most azt állítja, hogy a CIA rangidős tisztségviselői még ennél is tovább mentek: az ő terveikben egyenesen Aszad megbuktatása szerepelt. Doug Laux állítását a CIA névtelenséget kérő tisztségviselői megerősítették az NBC televízió munkatársainak.
A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Aszad elmozdításához szükséges lépésekről, s bár ezt a tervet konkrétan nem írta le, de főnökei tudtak róla, és ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait.
Az NBC idézett egy, a neve elhallgatását kérő másik volt CIA-munkatársat, aki ugyancsak megerősítette Doug Laux állításait, s azzal egészítette ki, hogy a Laux által felvetett elképzelések jó részét a CIA beépítette abba a tervezetbe, amelyet végül Obama elnök elé terjesztettek. Az elnök azonban – akinek jóváhagyása nélkül egyetlen titkos akciót sem lehet végrehajtani – nem engedélyezte az akció végrehajtását.
“A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Aszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk… de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem” – mondta az interjúban Doug Laux. A volt CIA-munkatárs azt is megerősítette, hogy Petraeus tábornok és szoros munkatársi gárdája ma is mélyen hisz abban, hogy Aszad elmozdításával megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása.
A Fehér Ház és a CIA nem kívánta kommentálni a Doug Laux által elmondottakat. Tudnivaló azonban, hogy a CIA mindig minden könyvet cenzúrázik, amelyet volt munkatársai publikálnak, tehát a hírszerzés a Doug Laux által leírtakat is jóváhagyta.

Forrás:MTI