Gulyás: február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány; rövidül a karantén ideje

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. MTI/Bruzák Noémi

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány és hét napra rövidül a karantén ideje – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

    Gulyás Gergely a koronavírus omikron variánsával kapcsolatos kormánydöntésekről közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül.
A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.
Elmondta, a harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.
A koronavíruson “átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki, utalva arra is, hogy ezen variáns miatt bizonyos változtatásokat Európában mindenhol meghoztak.
Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.
A miniszter bejelentette azt is, lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.
Elmondta: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor “lehet szabadulni”.
Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.
Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.
Köszönetet mondott a pedagógusok eddigi helytállásáért. Reményét fejezte ki, azzal, hogy most már az 5-11 éves korosztály is kaphat oltást, a normális rend helyre állhat, az órák megtarthatók lesznek. Arra kérte az érintett szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket.
Gulyás Gergely elmondta, úgy látják, hogy az omikron vírus esetén az oltás kevésbé a fertőzéstől, inkább a tünetektől véd. Azoktól valamennyi Magyarországon engedélyezett oltás hatékony védelmet biztosít – hangsúlyozta.
Gulyás Gergely úgy értékelte a járványügyi helyzetet, hogy a koronavírus negyedik hulláma “már erősen leszálló ágban lenne”, de megjelent az omikron variáns Magyarországon és a fertőzések jelentős része már az új variáns miatt történik, így a fertőzésszám ismét dinamikusan nő.
Szerinte a következő napokban, hetekben arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.
Ma már azt is egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos, elsősorban légúti megbetegedést eredményez – mondta.
Úgy folytatta, azt látják azokban az országokban, ahol már az omikron a domináns, hogy a növekvő megbetegedésszámból nem következik arányosan a kórházi betegszám és a halottak számának emelkedése.
Abban bíznak – folytatta – , hogy a járvány ötödik hulláma Magyarországon is igazolni fogja ezeket a feltételezéseket: a megbetegedések száma valószínűleg “minden korábbinál nagyobb mértékben” fog nőni, de ez nem eredményezi hasonló mértékben a kórházban lévő betegek és az elhunytak számának növekedését.
Gulyás Gergely közölte, Magyarország jól áll a kórházi kapacitásokkal, a Covid 19-re fenntartott normál betegágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékán vannak koronavírusos vagy koronavírus-gyanús betegek, vagyis 2261 Covid-pozitív beteget és 596 olyan beteget ápolnak, akinek Covid-tünetei vannak, de nem igazolódott egyértelműen a fertőzésük.
Hozzátette: 8546 szabad ágy van, a kapacitások szükség esetén növelhetők.
A miniszter közölte, a védekezésre szükséges feltételek is biztosítottak. A legfontosabb eszköznek a koronavírus elleni oltást nevezte.
Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca-, Janssen- és Sinopharm-oltóanyag is bőven van, több mint 9,2 millió oltóanyag használható fel – ismertette.
Sikeresnek értékelte a januári oltási akciónapokat, amelyeknek első három napján 135 ezer oltást adtak be; február első két hetében is lesznek akciónapok csütörtöktől szombatig.
Gulyás Gergely azt kérte, hogy aki még nem oltatta be magát vagy nem vette fel még a harmadik oltást, az tegye meg.
Elmondta, a magyar társadalom 64 százaléka kapott oltást, amely a régióban jó aránynak számít, de Európában az utolsó harmadba tartozik az átoltottságot nézve az ország.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: a 2021-es gazdasági növekedés 6,5 és 7 százalék között lehetett, ami a rendszerváltoztatás óta soha nem látott gazdasági teljesítmény.
Kiemelte: a tavalyi gazdasági adatok biztatók, a novemberi-decemberi számok a vártnál jobbak. A jó gazdasági növekedés különösen nagy teljesítmény annak fényében, hogy egy számtalan nehézséggel teli évben sikerült elérni – mutatott rá. Hozzátette: az autóipar jobban is teljesíthetett volna, ha nem lett volna globális chiphiány, vagyis az autóiparban rejlő növekedési potenciál nélkül érték el ezt a növekedést.
Úgy értékelte, nehézségeket jelent, hogy az emelkedő energiaárak az egész világon inflációs spirált indítottak el, és az EU energiapolitikája további áremelkedést eredményez. A kormánynak az a feladata, hogy küzdjön az árnövekedés ellen és az infláció terheit a lehető legnagyobb mértékben hárítsa el az emberektől – magyarázta.
Közölte: a rezsicsökkentés félmillió forint könnyebbséget jelent egy háztartásnak. A benzinárplafon bevált, a kormány február közepén dönt a meghosszabbításáról – mondta.

A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról Gulyás Gergely azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Az élelmiszerárakat október 15-i szinten rögzítik, az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak – fűzte hozzá.

    Megjegyezte: alapvető termékek árát rögzítik, ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, illetve -farhát, valamint a 2,8 százalékos tehéntej.
Gulyás Gergely kitért arra: a kormány üdvözli, hogy az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást egy időben tartják meg, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak.
A tárcavezető kifejtette: a magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés ebben a kérdésben. A miniszter köszönetet mondott a Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását, amit – emlékeztetett – az Országgyűlés valamennyi pártja, képviselője támogatott.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: fontos kérdésekről van szó, a választásnak és a népszavazásnak is óriási tétje van. Indokolt megtiltani a szexuális propagandát az iskolákban és a reklámokban a kiskorúak előtt, a gyermekek nevelésének joga a szülőké – közölte. Hozzátette: azt kérik mindenkitől, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is mondják el a véleményüket.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: a kormány döntött arról, hogy újjáépítik a leégett szentesi sportcsarnokot, az ehhez szükséges forrásokat biztosítják.
Közölte: a kormány arról is döntött, hogy az ötezer lakos alatti települések önkormányzatainak biztosítja a szükséges forrásokat a polgármesterek illetmény- és költségtérítés-emelésére, az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik.
Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a kormány óvatos a karanténidő lecsökkentésében, a konzervatívabb javaslatot fogadták el e téren.
Az ingyenes tesztelésről a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, mindig azt mondta a kormány, hogy az önmagában nem megoldás, és az oltás helyett erre mozdulhatnak el az emberek. A megoldás továbbra is az oltás, nem a tesztelés – hangsúlyozta.
Közölte, “negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat”, az erről szóló utasítás a héten megjelenik.
Gulyás Gergely szerint az oltottság szintjének földrajzi oka van, Közép-Európában ez a szám lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Magyarországon ugyanakkor magasabb, mint a szomszédos országokban, kivéve Ausztriát.
Kijelentette: az operatív törzs a kormány javaslattevő szerve, így az általa készített és felhasznált dokumentumok döntéselőkészítő anyagok, amelyek egyetlen kormány idején sem voltak nyilvánosak.
Amikor az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről kérdezték, Gulyás Gergely egy válaszában kifejtette: Márki-Zay Péter nyilatkozatainak nagyon nagy többsége megegyezik a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával, “a magyar baloldalnak ezért volt könnyű támogatni” őt.
Gulyás Gergely szerint “ennek a koalíciónak mindenféleképpen része az antiszemitizmus is”, hiszen – ha ez nem is a baloldal korábbi tevékenységének szerves folytatása – olyanokkal szövetkeztek, akik pár éve még listákat készítettek volna zsidókról.
Európai kultúrkörben nem tesznek olyan kijelentéseket, amelyeket Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt tett a zsidókkal kapcsolatban – értékelt a tárcavezető. Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt sorozatos kijelentései felett egyre nehezebb szemet hunynia azoknak, akik szerint ilyen mondatok nem hangozhatnak el.
A 13. havi nyugdíjról szólva aláhúzta: Gyurcsány Ferencék kormányon eltörölték, Márki-Zay Péter pedig rossznak tartja ezt a juttatást, így az “nyilvánvalóan veszélybe kerül, ha a baloldal kerül kormányra”.
Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltás után várható-e az egészségügy privatizálása, azt felelte: a baloldal kormányon magánosítani akarta az ellátást, privatizálni a kórházakat. Miniszterelnök-jelöltjük pedig most is azt mondja: a jelenlegi helyzetben csak a magánosítás segíthet, Márki-Zay Péter szerint az egészségügy üzlet.
Arról beszélt: az ellenzéki megszólalások jelentős hányada “nem kormánykritika, az nyílt gyűlöletkeltés”. Arra a kérdésre, lesz-e a választás előtt miniszterelnök-jelölti vita, Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, “a kampány ügyeivel érdemes megvárni a kampány kezdetét”.
Az infláció megfékezésére tett intézkedésekről úgy nyilatkozott: ha nem lenne benzinárplafon, az literenként 40-50 forintos áremelkedést is jelenthetne, míg a rezsicsökkentés évi félmillió forint megtakarítást jelent egy átlagos háztartásnak. A miniszter egy másik kérdésre “arrogáns felvetésnek” nevezte Márki-Zay Péter azon ötletét, hogy vegyenek kisebb autót a benzint megfizetni nem tudók.
Gulyás Gergely kérdésre elmondta: az élelmiszerárstop miatt a kormány nem nyújt kompenzációt, azon a közös teherviselés jegyében szerinte feltételezhetően a kereskedők vagy a gyártók osztoznak. Megjegyezte: a kiskereskedelmi profit évente 150 milliárd forint, az intézkedés költsége pedig nem éri el a 20 milliárdot.
A termékkör meghatározásakor a kormány figyelt arra, hogy a döntés ne tegyen tönkre iparágakat. A kenyér árának szabályozása a pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna – mondta a miniszter.
A kamatstopról szólva közölte, a ráták a világon mindenhol emelkednek, ahogy az infláció is. De míg utóbbi esetében a legtöbb elemző szerint a hatás átmeneti és az év végéig normalizálódhat, a kamatoknál nagyobb a bizonytalanság, ami a fix kamatokkal szüntethető meg – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

 A miniszter közölte: az árstopról szóló döntés három hónapra érvényes, de meghosszabbítható; azért az október közepi árakhoz tértek vissza, mert akkor még nem volt inflációs nyomás, az akkori árakra “még senki nem panaszkodott”.

    Jelezte: a kereskedelemnek ugyanakkora készletet kell biztosítania ezekből a termékekből, mint októberben, aki pedig nem tartja be a szabályozást, annak “többszintű, szigorú szankciórendszerrel” kell szembenéznie, amelynek sokadik foka a kereskedelmi tevékenységtől eltiltás; ezt megelőzően “visszatartó hatású” bírságot ír elő a pár napon belül megjelenő döntés.
Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába építik be a szerdai döntés miatti veszteségüket, jelezve, az ilyen jelenségekre a kormány figyelni fog.
Az államnak vannak más árszabályozó eszközei – jelentette ki, hozzátéve, a hatósági ár intézményét más államok mellett a magyar jogendszer is ismeri, így e kérdésben “jogilag is meg tudjuk védeni magunkat”.
Közölte: a kormány keresi az infláció leszorításának eszközeit, és remélik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint még az idén visszamegy a 2-4 százalékos sávba a pénzromlás mértéke.
Hangsúlyozta: összességében ennyi inflációellenes intézkedést egyetlen kormány sem hozott, mint a magyar. Az inflációcsökkentést célzó eddigi intézkedések együttesen 2 százalékpontos mérséklődést eredményeznek – fűzte hozzá.
Az áfacsökkentésnél érdemi kereskedelmiár-csökkenés általában nem következik be, az legtöbbször a kereskedő hasznát növeli – tért ki az ezzel kapcsolatos véleményekre.
Megjegyezte: a kormány ott kívánt beavatkozni, ahol az emberek számára a legfájóbb az infláció; ezek a benzinár, a rezsiköltségek, a hitelkamatok és az élelmiszerárak.
A kormány szerint a benzinárcsökkentés bevált, ha ma kellene dönteni a hosszabbításról, akkor amellett döntene – mondta.
A folyamatban lévő beruházások tovább haladnak, a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi – válaszolta egy kérdésre.
Továbbra is bizonytalanság van az autógyártás csipellátásában – mondta, megjegyezve: az iparág tavalyi visszaesését is ez okozta.
A Budapest Airport megvásárlásáról úgy nyilatkozott, azzal “a választásokat megvárjuk”, de a kormány álláspontja változatlan, hiszen “mindig azt tartottuk helyesnek, ha a nemzeti repülőtér állami tulajdonban van, vagy legalább magyar tulajdonban”.
A gyermekvédelmi népszavazásról szóló kérdésre Gulyás Gergely kijelentette, az “a ma elérhető, biztosítható legnagyobb garancia” a jogszabály fennmaradására.
Érvényes népszavazással lennék elégedett – fogalmazott, amikor a részvételről kérdezték, megemlítve: mivel a parlamenti választással egy időben lesz a referendum, jó az esély az érvényességre.
A választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia – jelentette ki Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva, majd megjegyezte, szemben a magyar baloldal hagyományaival, Orbán Viktor 2002-ben és 2006-ban is gratulált a győztes miniszterelnök-jelöltjének.
A francia elnök már részt vett a visegrádi négyek találkozóján azóta, hogy a csoportnak jelenleg Magyarország a soros elnöke. A lehetőség a német kancellárnak is adott – válaszolta arra a kérdésre, mikor várható találkozó az új német kormány és Magyarország között.
A kormány a megállapodásnak megfelelően jár el az Egészséges Budapest Program idei támogatása kérdésében – jelentette ki Gulyás Gergely.
A kabinet nem vizsgál Sztojka Attila romaügyi kormánybiztossal kapcsolatos ügyet – felelte a miniszter egy kérdésre. Azt mondta: mivel a kiszivárgott hangfelvételek a kormánybiztos kijelentéseiről vágottak, így azt a méltányosságot kéri, amire az ellenzéki is mindig igényt tart.
Arra a felvetésre, miszerint Márki-Zay Péter nem ért egyet a minimálbér intézményével, a miniszter azt mondta: a baloldali kormányok időszakában lényegesen kisebb mértékben emelkedett a minimálbér, mint a jobboldali-konzervatív kormányok alatt. Gyurcsány Ferenc alig emelte azt, Márki-Zay Péter pedig ellenzi – fogalmazott.
A kormány a törvényes és alkotmányos rend pártján áll és fog állni attól függetlenül, hogy megnyerik-e a választást vagy sem – válaszolta azokra a hírekre reagálva, miszerint a jelenlegi kormány választási veresége után zavargások törhetnek ki. Az emberek gyakran vádolják meg ellenfelüket azzal, amit maguk készülnek elkövetni – mondta.
“Szemben Bruck Gáborral, nekem nincs információm arról, hogy a CIA mit szeretne” – tette hozzá, utalva az ellenzéki tanácsadó azon kijelentésére, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata esetlegesen beavatkozhat a magyar választásokba.
Az összes előrejelzés szerint lényegesen elmarad a kórházi ápolásra szorulók száma az omikron alatt az eddigi csúcstól – jelezte.
A francia kézilabdázóknak a magyarországi járványkezeléssel kapcsolatos kritikáiról szólva “gyarmattartó arroganciáról” beszélt. Kijelentette: van vendégjog, de van udvariasság is.
Március 10-én választ államfőt az Országgyűlés – közölte, beszámolva arról is, hogy az Országgyűlés február 21. és március 10. között ülésezik tavasszal.
Ferenc pápa a szeptemberi, magyarországi látogatása során jelezte, hogy további látogatásra érkezne Magyarországra. Ennek azonban még nincs időpontja – jelezte a miniszter.
Egy kérdésre válaszolva arról beszélt: a főpolgármester “az utakból is parkolókat csinált”, akkorák a dugók, például a Nagykörúton, ahol tönkretették a korábbi, normális kétsávos közlekedést. MTI