A cél: a célba érni

A már megtett 8719 km után, és a még hátralévő 393 km előtt a Peugeot-Total csapatot már nem sok választja el a kitűzött céltól, azaz attól, hogy a két autó holnap célba érjen Buenos Airesben, a világ legnehezebb rali versenyén. A két pilóta ma a legkisebb kockázatot sem vállalva teljesítette a Termas de Rio Hondo és Rosario közötti 1024 km-es, a rali leghosszabb etapjának 298 km-es gyorsasági szakaszát. Stéphane Peterhansel ma a 7. legjobb időt futotta, ezzel összetettben továbbra is a 11. helyen áll; Cyril Despres pedig a mai 20. helyezésével tovább javított eddigi eredményén, így az utolsó etap előtt összetettben már a 32. helyen áll.

A két előző naphoz hasonlóan a mai gyorsasági etap kanyargós, keskeny és technikai pályáival inkább a ralin, és nem pedig a terepralin megszokott speciális szakaszra hasonlított. Az útvonal mellesleg amellett a terület mellett haladt el, ahol az Argentin Ralit is megrendezik, úgyhogy az összehasonlítás egyáltalán nem véletlen. A kétkerékmeghajtású PEUGEOT 2008 DKR persze sokkal biztosabban mozog a szélesebb és gyorsabb pályákon, mint a sivatagban.

Stéphane Peterhansel az idei versenyen immár nyolcadik alkalommal végzett az első 10 között. Sikerült megtalálnia az ideális kompromisszumot az autóban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása és egy olyan ritmus között, amely nemcsak a biztonságos célba érést garantálja, de értékes adatokkal szolgálhat a mérnökök számára is.

Cyril Despres is nagyra értékelte a gyors és ritmusos útvonalat, amely során a versenyzők Közép-Argentína lenyűgöző pampáit szelték át. Az egykori motoros, aki a mögötte lévő több ezer kilométernek köszönhetően egyre otthonosabban mozog négy keréken, gyors alkalmazkodási képességét bizonyítva igazán szép teljesítménnyel indított autós pályafutása kezdetén.

A holnapi, a rali második legrövidebb speciális szakasza meglehetősen gyorsnak ígérkezik. Lévén, hogy a Dakar történetében számos olyan esetet tartanak számon, amikor egy versenyző az utolsó napon esett ki a versenyből, éppen ezért a Peugeot-Total csapat most minden erejével arra összpontosít, hogy holnap célba érjen.

Holnap: 13. gyorsasági szakasz (Rosario-Buenos Aires), január 17., szombat, 7h25. Összesen 393 km, ebből 175 mért szakasz.

 

INTERJÚK

Stéphane Peterhansel (n°302): „A mai gyorsasági szakasz nagyon szép volt, de ez is a rali-világbajnokságon megszokott pályákra emlékeztetett. A mi kétkerékmeghajtású autóinkkal éppen emiatt sokszor megcsúsztunk. Veszítettünk egy kis időt, de nem túl sokat. Az az érdekes, hogy most már számos adatunk van az autóról. Az elején azt gondoltam, hogy képesek leszünk majd megnyerni legalább egy gyorsasági szakaszt a sivatagban, erre azonban nem került sor. Ha ez nem is sikerült, legalább most már tudjuk, hogy miben kell még fejlődnünk, és nagyobb biztonsággal indulhattunk neki ennek a hosszú napnak. Ez pedig nagyon is bátorító, még akkor is, ha a végső eredmény messze elmarad attól, amit korábban reméltünk.”

 

 

 

 

Cyril Despres (n°322): „Az elejétől fogva bonyolult és stresszelő volt a mai gyorsasági szakasz. Egy nagy porfelhőben kezdtük a napot: alig láttam a pályát és az utat szegélyező sziklákat. Ez is a tapasztalatszerzés része… De amire majd mindig emlékezni fogok, ha a 2015-ös Dakarra gondolok, az a por íze!

Az ilyen típusú gyorsasági szakaszokon teljesen más motorral versenyezni, mint autóval. A motorral a porfelhő előtt haladtam. Itt ez teljesen más, azt is mondhatnám, hogy ez egy másik verseny! Amikor az ember hátulról indul, kénytelen a többi versenyző által felkavart porfelhőben haladni, emiatt nem is tud igazán hajtani, mert akkor nagy eséllyel vagy az autóban okoz kárt, vagy megsérül. A holnapi program végtelenül egyszerű: nem hibázni, és sértetlenül célba érni.”

A 12. speciális szakasz eredményei:

1. Orlando Terranova (ARG)/Bernardo Graue (ARG) Mini 3ó 04p 06mp

2. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +00:00:30

3. Emiliano Spataro (ARG)/Benjamin Lozada (ARG) +00:01:29

4. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team +00:01:37

5. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +00:01:50

7. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +00:04:04

20. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +00:14:31

 

A 12. speciális szakasz utáni összesített eredmények:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 40ó 18p 30mp

2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:35:39

3. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini  +01:31:51

4. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini +03:01:34

5. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +03:12:19

6. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +03:15:16

7. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +03:41:53

8. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi +03:44:35

9. Aidyn Rakhimbayev (KAZ)/Anton Nikolaev (RUS) Mini +04:07:47

10. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG +04:41:37

11. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +05:18:48

32. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +15:36:16