A boldog hír szárnyra kelt

Mégsem hiába sűrítette bele minden bölcsességét és élettapasztalatát az idős mester, Erkel Ferenc utolsó befejezett operájába, az István király című nagyszabású alkotásába: közel 130 évvel az ősbemutató után az eredeti dalmű hangzik el a most megjelent dupla CD-n.

„Ez a produkció rehabilitálja Erkelnek azt az operáját, amelyről az utókor szakemberei a legtöbb hitelrontó megállapítást tették” – mondta a kiadvány sajtótájékoztatóján Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki magát csak műkedvelő zenetörténésznek aposztrofálja, holott kevesen tudnak többet nála a 19. század és a századelő magyar zeneszerzőiről. Kassai meggyőződése, az első baj az volt az idők során Erkel István királyával, hogy egy mélyen hívő ember remekműve. A második, hogy a nemzeti egységet hirdeti, s bár szövegét művészi-irodalmi-színházi, sőt teológiai téren sem érheti kifogás, egyetlen politikai kurzus sem tud lelkesedni érte. „Akármennyire nyilvánvaló egy nemzet egységének fontossága, a megszállók érdekei mást kívánnak, legyenek azok a Habsburgok, az antant, a harmadik birodalom, a szovjetek vagy a valutaalap” – foglalata össze röviden Erkel talán legnagyszerűbb operájának lehangoló pályaívét Kassai István.

Tizenöt hónapnyi előkészítő munka után az István király 2010 nyarán volt látható és hallható először a komáromi erődben megalázó húzások, átírások nélkül, tehát teljes egészében, hűen a hatalmas sikerű, 1885. március 14-i ősbemutatóhoz. 2012 nyarán ugyanez a társulat adta elő koncertszerűen a művet a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomban. Ezt követően került sor az opera stúdiófelvételére, amely most jelent meg a Naxos cég Opera Classics sorozatában. A felvételen többek között Gurbán János, Bokor Jutta, Nyári Zoltán, Bazsinka Zsuzsanna, Sárkány Kázmér, Daróczi Tamás, Sánta Jolán, Szakács Ildikó és Szüle Tamás énekel, közreműködik az István Király Operakórus (karigazgató Somogyváry Ákos), a MÁV Szimfonikus Zenekar, Deák László orgonaművész Csányi Valéria karmester irányításával.

„A boldog hír szárnyra kelt” – énekli tizenkét szólista és a kórus az első felvonás fináléjában. Ez a részlet a kedvencem Erkel Ferenc István király című operájából.

Horváth Gábor Miklós