A 2013. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny győztesei: Gyula és Zebegény

Október 25-én délelőtt, Gyulán osztották  ki a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2013. évi díjait. A  díjkiosztó ünnepségre háromszázegy önkormányzat képviselője kapott meghívást. A  Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az  Országgyűlés három bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus  Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen  résztvevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írta ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar  Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Gyulának, falu kategóriában  Zebegénynek ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország  képviseletére a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale  Europe) versenyében.

Magyarország  miniszterelnöke hagyományosan két települést jutalmaz különdíjjal. A  miniszterelnök díjait Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége adta át  Balatonfürednek és Komlóskának. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága  Mosonmagyaróvárt és Csemőt jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és  Területfejlesztési Bizottsága pedig Sárospatak város önkormányzatának munkáját  ismerte el. Az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága Sátoraljaújhelyt és  Dunakilitit jutalmazta. A Belügyminisztérium Debrecennek, Tivadarnak, Győrnek,  Orfűnek, Encsnek és Fehértónak nyújtott át díjat, a belügyi személyi elismerést  Laczkó Mária, Hévíz város főkertésze kapta, akinek jelentős szerepe volt abban,  hogy Hévíz a 2013. évi európai versenyben országos első helyezést szerzett. A  hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért a Vidékfejlesztési  Minisztérium Hajdúnánás és Poroszló önkormányzatának munkáját ismerte el. Az  Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális díját Sopron kapta, míg a  környezettudatos oktatás megvalósulásáért három óvoda és két iskola munkáját  emelték ki. A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai díjait Denéné Tóth Marianna  vezérigazgató asszony nyújtotta át Nagykőrös és Kaposvár képviselőinek. Budapest  főváros díját a XIX. kerület nyerte el.

Harmadszor  került átadásra a ”Magyarország legszebb főtere” díj, melyet a Virágos  Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított.  A 2013. évi nyertes Budapest II. kerülete, a Mechwart tér lett. Budapest Főváros  Önkormányzata a „Budapest legszebb főutcája” díjat a XX. kerületnek ítélte  oda.

A Virágos  Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat  idén Ráckeve, Tiszakécske, Szerencs, Sárvár, Salgótarján, Siófok és Tapolca  kapta. Ezt a díjat régiónként csak az az egy település kaphatja meg, amely évek  óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

A  2013. évi felhívásra 301 település jelentkezett, legtöbben Baranya megyéből  (40), második helyre Borsod-Abaúj-Zemplén megye (25), a harmadik helyre  Győr-Moson-Sopron megye (24) került. Budapestről tizenegy kerület nevezett be a  versenybe. A gyulai díjkiosztó ünnepségen összesen több mint százhúsz települést  jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból.

Többek  között itt osztották ki a 2013. évi Rozmaring-díjakat azoknak az éttermeknek,  amelyeknek mind gasztronómiai kínálata, mind pedig környezete kimagaslóan  igényes.

A  további díjazottakról és a szponzorok díjairól a Virágos Magyarországért verseny  honlapján a www.viragosmagyarorszag.itthon.hu címen lehet olvasni.

A  Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben  69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs  Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes  mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet  megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk  környezettudatos neveléséért.

A magyar  verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente  Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az  Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és  kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai  összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését  és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon  Európában.

2013-ban  jelentős magyar siker született: Hévíz város kategóriában, Csopak pedig falu  kategóriában szerzett ezüstérmet. Jövőre Gyula és Zebegény indul Magyarország  képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő  versenyben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*