Mosonmagyaróvár- 80. évében megszépül az Iparos Székház

Ahogy az elődök összefogással építették meg, s adták át 1939 júniusában, most is közös erővel szépítik a mosonmagyaróvári és környékbeli iparosok a nemrég visszakapott székházukat a Szent Imre utcában. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület  e célra téglajegyeket értékesít az ötezer forintostól az egymillió forintos címletekig.

ipartestuletunk-szekhaza

– Az ipartestület 1937-ben kérte fel Fa Sándor országos hírű műépítészt az új székház tervezésére, amelyet a helyi iparosok összefogva emeltek fel, s adtak át 1939. június 11-én Antoni Brúnó kőművesmester, nagykereskedő ipartestületi elnöksége idején. Az ipartestület tagságát felkértük, támogassák a felújítási munkákat, akár anyagilag, akár munkájukkal. Ugyanakkor a tagság felé történ felkérés alapján a véleményükre is kíváncsiak voltunk, mint Banyár Tamás, az ipartestület titkára elmondta, a korabeli képek és a jövőbeli állapot között viszont lesz egy lényeges eltérés: az ötvenes években ismeretlen okból elbontották a lépcsőház bástyaszerű felső szintjét. Ugyan most fontolgatták ennek visszaépítését, de végül lemondtak róla.

Az emelet hasznosítása is a kérdések között szerepelt. Erre több alternatíva született. Elsősorban, bérleményként kívánják hasznosítani és egyben adnák ki irodának. A 200 négyzetméteres terület mellé zárt parkolókat is kínálnak.

Közel egy hónappal a székház avató előtt még javában folyik a kivitelezés: a homlokzat színezésén túl, bizonyos belső munkák is váratnak magukra. Parkettázás mellett az álmennyezet felhelyezése, a lépcsőkorlátok felszerelése is a napokban befejeződik.

– Még várjuk a téglajegyek vásárlóit is, hiszen a fő- és melléképület felújításán túl az udvar rendezését, parkosítását, parkolók kialakítását is el szeretnénk végezni. Ugyanakkor gyűjtjük az iparos ereklyéket is. Ugyanis a különféle mesterségekhez kötődő régi eszközöket ki szeretnénk állítani egy állandó tárlat keretében a tárgyalóteremben – emelte ki a titkár.

Téglajegyek a székházért: Téglajegyet vásárlóként, támogatásunkat a Segédlevél Közhasznú Alapítvány „Téglajegyek a székházért” alszámlára utalhatjuk, illetve fizethetjük be (számlavezető pénzintézmény: Duna Takarékbank Zrt., a bankszámlaszám pedig a következő: 58600252-16902286). Bővebb információ a www.movip.hu honlapon vagy a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület Facebook-oldalán olvasható.