Szárnyal a Bécsi Kikötő

Kikoto_Freudenau_Foto_LBSRedlMintegy 16 millió eurót fordítanak 2014-ben a Bécsi Kikötő, a Hafen Wien fejlesztésére, amely egyre fontosabb szerepet játszik az osztrák főváros gazdaságában. Tavaly 53 millió eurós forgalmat ért el és 8 millió tonna árut mozgattak meg.

Négy év után először ismét rekordévet zárt 2013-ban a Hafen Wien, amely 53 millió eurós forgalmával 8 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest. Három teherkikötőjében – Freudenauban, Albernben és Lobauban – 8 milió tonnányi árut raktak át, ami 25 százalékkal több, mint 2012-ben.

Elsősorban az ömlesztett- és a nehézáruk forgalma nőtt meg, például a kavicsé, amit a Duna mederstabilizálásához használtak, a sör alapanyagának számító árpáé és a szélerőmű-alkatrészeké. Csaknem 15 százalékkal nőtt a konténerterminál forgalma is, amelynek nemrégiben 30 százalékkal bővítették a kapacitását, így naponta már 1.800 konténert raknak itt át.

A kikötő fejlesztését 2007-ben kezdték el, azóta Bécs Városa és külső partnerek összesen 170 millió eurót ruháztak be a létesítmény versenyképességének növelésére. A Hafen Wien modernizálását és bővítését 2014-ben is folytatják, idén összesen 16 millió eurót fordítanak eszköz- és infrastruktúrafejlesztésre valamint a Hafen Freudenau bővítésére. A teherkikötő alapterületét 35 ezer négyzetméterrel növelik meg, de újabb területek felvásárlása helyett sokkal költséghatékonyabb megoldást választottak: feltöltik a medret. A projektet az Európai Unió 5,4 millió euróval támogatja, a feltöltéshez szükséges föld pedig a városban zajló építkezésekről származik majd. Ezen kívül nehézáru-központtá fejlesztik az Alberner Hafent, ahol a jövőben akár 450 tonnás darabokat is át tudnak majd rakni.

A Wien Holdinghoz tartozó Hafen Wien területén több mint 120 cég működik, ahol mintegy 5 ezer ember dolgozik.