25 millióval több nemzetközi turistaérkezés 2013 első félévében

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO)
a szervezet 20. közgyűlése alkalmából World Tourism Barometer (Volume 11) Advance Release címmel kiadta második jelentését a 2013. évi statisztikákról.

  •  494 millió nemzetközi turistaérkezés

A statisztikákban szereplő desztinációk 80%-a a nemzetközi turistaérkezések számának növekedését jelezte a világ egyes részein még mindig fennálló gazdasági problémák ellenére. A UNWTO szakértői a 2013. január–június közötti időszakra 494 millió nemzetközi turistaérkezést becsülnek, 25 millióval, azaz 5,2%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában

A gazdasági környezet alakulásával összefüggésben változó mértékben, de valamennyi régióban pozitívak a mutatók. A Közel-Kelet (+12,9%), illetve Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+6,2%) érte el a legnagyobb növekedést, míg Afrikában (+3,8%) és Amerikában (+2,2%) lassabban bővült a forgalom. Európa (+5,1%) a várakozásoknál jobban teljesített, elsősorban Közép- és Kelet-Európa (+9,6%), illetve Dél-Európa (+6,1%) eredményeinek köszönhetően

Több – a turisztikai bevételek szempontjából – jelentős desztináció is a nemzetközi turisztikai bevételek kétszámjegyű növekedéséről számolt be.

A nemzetközi turisztikai kiadások alakulását tekintve a 2012-es rangsorban első helyezett Kína 30,6%-os, az ötödik helyezett Oroszország 22,2%-os első féléves növekedést mutatott. A tíz legnagyobb turisztikai kiadással jellemezhető ország közül további öt esetében kismértékű növekedés, három ország esetében csökkenés volt tapasztalható. Legfontosabb küldőpiacunk, Németország esetében mindössze 0,5%-os kiadásnövekedést regisztrált a UNWTO.

  • Pozitív várakozások

Mivel az északi félteke főszezonja a második félévre esik, az első félévben általában az éves forgalom 45%-át bonyolítja le az ágazat. Így a UNWTO szakértői az év egészét tekintve arra számítanak, hogy nemcsak a korábbi 3-4%-os előrejelzés maximumát fogja elérni a növekedési ütem, hanem éves szinten akár meg is haladhatja korábbi prognózisukat.

A jelentés magyar nyelvű összefoglalása a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthető: http://szakmai.itthon.hu/statisztika. Az angol nyelvű kivonat, valamint a World Tourism Barometer megjelenésével egy időben publikált, a világ turizmusának legfontosabb 2012. évi eredményeit bemutató UNWTO Tourism Highlights – 2013 Edition című kiadvány a UNWTO honlapjáról ingyenesen letölthető: http://www.unwto.org/facts/menu.html.

 

További információk:          Magyar Turizmus Zrt.

Társasági Kommunikációs Iroda

Tel.: 488-8748, Fax.: 488-8691

E-mail: pr@itthon.hu

Internet: www.itthon.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*