1956 falusi eseményei a Szentendrei Skanzenben

Az ötvenes évek mindennapjai és ’56 falusi eseményei elevenednek meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az október 23-i hétvégén – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Színészek az 1956-os forradalom falusi eseményeit elevenítik fel a szentendrei Skanzenben 2017. október 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Színészek az 1956-os forradalom falusi eseményeit elevenítik fel a szentendrei Skanzenben 2017. október 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

    A szabadtéri múzeum írásos tájékoztatása szerint ünnepi programjuk keretében október 21. és 23. között a látogatók megismerhetik, hogyan éltek a falusi emberek a forradalom idején. A látogatók valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek, élő helyszíneken, korabeli ruhákba öltözött színészek játéka kelti életre a múltat. Egyes portákon az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből.
    A faddi portán teherautón gyűjtenek élelmiszert és ruhát ballonkabátos férfiak és nők a budapesti forradalmároknak. Ásványrárón Mátyus Erzsébet halála rázza fel a falut. A levert forradalom után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel özönlenek a határ felé a menekülő forradalmárok és a nyugati jobb életben reménykedők.
    A látogatók bányászdalokat és munkásindulókat hallhatnak, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről. A rádióban tüntetésekről beszélnek és közben a közönség bepillantást nyerhet a nélkülözéssel teli mindennapokba. Megismerkedhetnek az ötvenes évek takarékos konyhájával, rongybabát készíthetnek, diafilmen nézhetik az ötvenes-hatvanas évek meséit, társasjátékozhatnak, golyózhatnak és snúrozhatnak. Tematikus tárlatvezetések pedig a második világháború utáni társadalmi folyamatokkal ismertetik meg az érdeklődőket – olvasható a múzeum közleményében.

Forrás:MTI