19/20- Századot váltunk

Százhét múzeum mutatkozik be a hétvégén. A Múzeumok Majálisa vasárnapig tart, a szervezők 20 ezer látogatót várnak.

Százhét múzeum mutatkozik be a hétvégén a 19. Múzeumok majálisán: a Magyar Nemzeti Múzeum által rendezett kétnapos fesztiválon a századforduló témájára épülő programok várják az érdeklődőket a Múzeumkertben. A rendezvény keretében adják át a múzeumi szakma rangos elismeréseit.

    Az idei fesztivál “19/20 – Századot váltunk!” szlogenjéhez igazodva a vendégségbe érkező intézmények többek közt a polgárosodást és a száz éve kitört első világháborút fogják megidézni, a látogatók a Seuso-kincsről hallhatnak “kriminális” részleteket és megismerkedhetnek a városi kerékpározás 19. század végi, 20. század eleji történetével – mondta Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
Mint hangsúlyozta, a világon egyedülállónak számító rendezvény célja, hogy új rétegeket szólítson meg és igazi integrált közösségi helyszínként mutassa be a múzeumokat, rávilágítva a bennük zajló kreatív munkára, gondolkodásra és az elért eredményekre.
E. Csorba Csilla az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának vezetőségi tagja felidézte: a szervezet 1977 óta küldetésének tekinti, hogy egy nemzetközi világnap keretében felhívja a figyelmet a múzeumok munkájára és a hétvégi majális révén Magyarország is bekapcsolódik a kezdeményezésbe. Tavaly 143 ország 35 ezer múzeuma csatlakozott a világnaphoz, hogy megmutassa milyen sokszínű és gazdag kínálattal várja az érdeklődőket egész évben.
A világnap idei szlogenje – Museum collections make connections/ A Múzeum összeköt – arra hívja fel a figyelmet, fontos, hogy a társadalom egésze magáénak érezze a múzeumi gyűjteményeket – fogalmazott E. Csorba Csilla. A kollekciókat gondozni kell, minél szélesebb és sokoldalúbb bemutatásukra kell törekedni, hogy a következő nemzedékek ne csupán az interneten keressenek rá egy-egy múzeumi tárgyra, hanem megérezzék az eredetiség varázsát, amit csak a múzeumban kaphatnak meg – hangsúlyozta.
Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: szombat délután adják át az Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében a múzeumi szakma rangos elismeréseit. Mint hozzátette, idén öt intézmény szállt versenybe Az év múzeuma 2013 címért és 18 múzeum 19 tárlatát nevezték be Az év kiállítása pályázatra, ami jól jelzi, hogy mennyi új tárlat nyílt az elmúlt évben izgalmasabbnál izgalmasabb témákat kínálva. A díjátadó előtt Pulszky Ferenc, a Nemzeti Múzeum egykori igazgatója, a 19. század egyik legbefolyásosabb embere születésének 200. évfordulójára emlékeznek.
A fesztiválon Szent István lovagjairól szóló kiállítás, 19. századi pipatörténeti kamaratárlat, óriás társasjáték, civil negyed, fiatal magyar gazdák termékei és koncertek is várják a látogatókat. A majálist a Budapest Bár ingyenes vasárnapi koncertje zárja.

Forrás:MTI