15. Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja

A Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja a világon egyedülálló, mivel nincs ország, ahol ne állná meg a helyét: a válogatás a világ minden tájáról érkező profi vagy kezdő alkotók (a főcímen kívül) 3 percnél rövidebb kisfilmjeit tartalmazza és állítja versenybe egymással. 2013 április 26. és május 5. között  25 ország közel 100 városa – a Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának partnereként – tűzi műsorára és kínál a nézőknek világra szóló filmélményt. 2013 május 1. és 5. között Magyarország 6 városa ad otthont a fesztiválnak.

A Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának filozófiája

A fesztivál – melynek fő feladata tehetségek felkutatása valamint a kulturális sokszínűség megóvása – célja az, hogy hidat emeljen a különböző kultúrák között, és hogy a mozi mindenki számára  elérhetővé váljon. Így a filmkészítők a világ minden tájáról lehetőséget kapnak, hogy azonos módon, rövid formában mutassák be alkotásaikat, melyek számos különböző csatornán jutnak el a nézőkhöz (mobiltelefon, TV, mozi, internet, stb.). Sci-fi, rajzfilm, dokumentumfilm – az alkotók bármely műfajban kifejezhetik álmaikat, nemtetszésüket vagy örömüket.

A fesztivál megvalósítása

A Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja ötödik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon. Romániában, Moldáviában, Magyarországon és Szlovákiában is a romániai Francia Intézet a fesztivál koordinátora. Az esemény széles körű terjesztését a térségben a francia kulturális háló (budapesti Fancia Intézet valamint a pécsi, miskolci, debreceni, szegedi és győri Alliance française), számos helyi partner valamint az Orange Roumanie – a fesztivál főtámogatója – ,a Frankofónia Nemzetközi Szervete és a TV5 Monde által nyújtott támogatás teszi lehetővé.

A fesztiválon két válogatás van versenyben: egy nemzetközi válogatás valamint a „Nők szavai” válogatás. Ezen kívül a nézők láthatnak egy ráadás válogatást is, a gyermekeknek szóló „Családi válogatás”-t.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*