Indul a fűtési szezon

A fővárosi kémények ellenőrzése előre ütemezett módon történikBár az idén eddig ellenőrzött budapesti lakások 10%-ába nem tudtak bejutni a kéményseprők, a zárt lakások száma így is jóval alacsonyabb, mint az elmúlt években, amikor minden ötödik lakás kéményeit nem tudták megvizsgálni. A katasztrófavédők és a kéményseprők ismételten felhívták a lakosság figyelmét, hogy az éves kéményellenőrzés elengedhetetlen a mérgezések kockázatának minimalizálásához.

A kötelező kéményellenőrzéseket a jogszabályokba foglaltak szerint előre ütemezett módon, sormunka jelleggel végzi a közszolgáltató. 2013. január és szeptember között 53.000 lakásba nem engedték be a kéményseprőket az ellenőrzés idején. Mindez azt jelenti, hogy a vizsgálatokat a lakások 10%-ában nem tudta elvégezni a közszolgáltató a két meghirdetett alkalommal, illetve azt 30 napon belül pótlólag sem vette igénybe az ingatlan tulajdonosa vagy használója. Ezen ingatlanokat a kéményseprőknek át kell jelenteniük a hatóságnak, azaz az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak.

Az év első kilenc hónapjában ellenőrzött közel 600.000 fővárosi címen végeztek ellenőrzést a kéményseprők. Az ellenőrzések során 1.900 címen találtak életveszélyes kéményt. Ezen, az égéstermék tartós visszaáramlását mutató, vagy tömörtelen, illetve állagromlott, vagy a tűzbiztonsági előírásoknak nem megfelelő, vagy nem tisztítható kémények használata közvetlen életveszélyt jelent mind azok használóira, mind annak környezetében élőkre. Az életveszélyes kémények használatát a katasztrófavédelem megtiltja a hiba kéményseprő-ipari nyilatkozattal igazolt elhárításáig.

Fűtési időszakban a szén-monoxid mérgezések kockázatának minimalizálása érdekében biztosítani kell az ingatlan megfelelő levegő-utánpótlását. Különösen fontos ez a fokozott záródású, jól hőszigetelő nyílászáróval rendelkező lakások esetében. Komoly veszélyforrásnak számít emellett, ha a lakás levegőjét elszívó berendezések (pl. konyhai szagelszívó, nagy teljesítményű ventllátor stb.) egy időben működnek a nyílt égésterű tüzelőberendezéssel. Az ilyen helyzetekből fakadó balesetek elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy ezek az eszközök ne tudjanak egyszerre működni.

A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. a fűtési szezonnal egyidőben elindította online ügyféltájékoztatási szolgáltatását. Ingyenes regisztrációt követően az ügyfelek lekérdezhetik a címükre az adott évben meghirdetett kéményellenőrzések első tervezett időpontját. A szolgáltatás hamarosan ingyenes SMS- és e-mail értesítéssel egészül ki, így a FŐKÉTÜSZ elektronikus üzenetben is értesíti a szolgáltatást igénybevevő ügyfeleket az ellenőrzés időpontjáról. A szolgáltatás jelentősen megkönnyíti a közszolgáltató által megadott időpontokhoz való alkalmazkodást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*