10. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2013. november 5-én tizedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: indonéz halálosztagról, afgán bevándorlókról, palesztin menekültekről, tanzániai albínókrók, orosz kommunásokról, magyar szexmunkásokról,, keletnémet melegekről.

Idén mintegy 62 film érkezik a fesztiválra 25 országból.

Az idei Nemzetközi Panoráma a legfrissebb kreatív kortárs dokumentumfilmek legjobbjait hozza el a világ minden tájáról, a Magyar Panoráma pedig a hazai dokumentumfilm-termésből válogat. A One World Visszhangok szekcióban a Verzió létrejöttét is inspiráló, idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál színe-java látható. A Chris Marker retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságára tekint vissza. A Füstjelek – őslakosok a 21. században alprogram filmjei ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be a globalizáció árnyékában. AVerzió DocLab idén is kreatív workshopra invitálja a dokumentumfilmeseket, független producereket és fesztiválszervezőket.

Idén is elmaradhatatlan része a fesztiválnak a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket.

 

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2000 dollárban (USA) részesül.

A 10. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*