Visegrádi 4-ek konferencia Budapest, 2017. november 17-én, a Benczúr Házban

Spread the love

 Az Ipar 4.0 egy teljesen új korszakot jelent a világ gazdaságában. A digitalizáció, a robot technika megjelenése és robbanásszerű fejlődése minden vállalkozás számára eddig nem látott kihívást jelent. Különösen a kisvállalkozások számára, amelyek a nagy vállalkozásoknál lényegesen kevesebb gazdasági erővel és humán erőforrással rendelkeznek az új világhoz való alkalmazkodáshoz.

Fotó: Juhász Melinda

Ugyanakkor a kisvállalkozások nélkül összeomolhatnak a szolgáltatások, amelyekre még évtizedekig szükség van, és amelyeket a robotizálás nem tud rövidtávon megoldani. Emellett a kis vállalkozások nélkül a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés elképzelhetetlen. Sok kérdés és ellentmondás van ebben az új korszakban. A konferencián a lengyel, a szlovák, a cseh és magyar KKV szervezetek vezetői mondták el véleményüket az Ipar 4.0 KKV-szektorra gyakorolt várható hatásairól. Mellettük bemutatták tapasztalataikat – jókat és rosszakat egyaránt – a legnagyobb német, olasz szervezetek képviselői és a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége (UEAPME), a legnagyobb európai KKV szervezet vezetője is. Minden ország nemzeti Ipar 4.0 gazdasági stratégiája is megpróbálja kijelölni az utat. A magyar álláspontot a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetői szintű előadói fogják ismertetni. A konferencia arra is kereste a választ, hogy vajon ezek a nemzeti stratégiák mérlegelik-e a teendőket és azok hatásait a kisvállalkozások szempontjából vagy sem. A konferencián résztvevő vállalkozóknak, iparos vezetőknek lehetőségük volt arra, hogy betekinthessenek a saját jövőjükbe és közelebb kerüljenek annak a megértéséhez: mit tehet egy kis vállalkozás annak érdekében, hogy részese, alakítója és meghatározó szereplője lehessen a jövő gazdaságának.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége, melyet 181 jogilag önálló ipartestület alkot. Az ipartestületek közül 160 területileg szervezett, 21 pedig országos szakmai szövetség.

 

Comments are closed.