Verebes István: ezen az úton kell tovább menni!

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a József Attila Színház. A direktor, Nemcsák Károly balján Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, jobbján pedig Verebes István rendező várta a vendégeket a Kossuth-díjas Szentandrássy István festőművész kiállításának helyet adó emeleti foyerban egy asztal mögött.

Fotó: Juhász Melinda

 

Az „elnöki asztalos” tájékoztatókat nem igazán kedvelő újságírókat hamarosan kellemes csalódás érte. A társulat néhány tagja Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza Cigánykerék című musicaljének a fináléját énekelte el, az asztalnál ülő, közel negyven éves barátságukat üdítően kötekedő humorral ápoló Nemcsák és Verebes családias hangulatot teremtett.

Nemcsák Károly, megköszönve az államtitkár úr biztató szavait a színház további támogatásáról, először a nemrég elhunyt színművész-barátra, Katona Jánosra emlékezett, aki nagyon hiányzik a társulatnak. Amivel nagyon elégedett, az a határainkon túl működő magyar színházak bekapcsolódása Budapest művészeti életébe. Kiemelte, ez nem fesztivál, hanem annál több, folyamatos jelenlét, amelynek minden hónapban egy-két előadást köszönhetünk a József Attila Színházban.

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából, június 4-én fél 8-tól jótékonysági gálát rendeznek, amelynek bevételét a kárpátaljai iskolai étkeztetésre fordítják.

Az új évad nyolc bemutatója közül felhívta a figyelmet Balázs Fecó – Selmeczi Bea – Verebes István Angyalföldi ballada című zenés darabjára, amelynek egyik szerepét a színház örökös tagja, Galambos Erzsi játssza. Hiánypótló előadás lesz Erik Assous Boldogság című vígjátéka, amelynek két szerepében Rékasi Károlyt és Pikali Gerdát láthatjuk. Ilyen, „tájelőadásra” alkalmas, a színházat házon kívül is népszerűsíteni képes színdarab régen szerepelt műsoron.

Folytatódik a kiállítások sora a foyerban, csak ezúttal színészek festményeiből állítanak össze tárlatokat. Ősztől Szabó Sipos Barnabás, Szabó Győző, majd Agárdy Gábor alkotásai díszítik a falakat.

Folytatódnak az egyre népszerűbb, az Újnyugat Irodalmi Körrel közös, Legendák nyomában sorozatcímen ismert irodalmi szalon előadásai is Szabó Zoltán Attila szerkesztésében. Az estek állandó közreműködője a kedvenc verseit dallá formáló Dóka Attila zeneszerző-előadóművész. A színház továbbra is küldetésének tartja a klasszikus és a kortárs költészet megismertetését.

„Négy év alatt megtanultunk egymással, egymásért dolgozni” – vonta le a végső konklúziót az elmúlt évekről az igazgató, aki szerint az idei nyár sem lesz felhőtlen vakáció a színház dolgozói számára. Vendégjátékok és a színház felújításának befejező munkálatai, az előcsarnok, a főbejárat, az előtte lévő tér rendbetétele, a jelenleg a Vöröskereszt tulajdonában lévő épületrész közösségi helyiséggé alakítása a nyár feladata.

„Ahogy a színpadra tett fegyvernek is el kell sülnie, a mellém ült Verebesnek is meg kell szólalnia” – adta át a stafétabotot Verebes Istvánnak Nemcsák.

„Meg kell védenem Karcsit a kizárólag a nézőszámokkal zsonglőrködő támadásoktól, nemcsak azért, mert rámfanyalodott ebben a konstrukcióban, de tetszik, hogy ez a színház nem útkereső színház, nem akar divatosan érdekes lenni, mert ez a színház megtalálta az útját. Ezen kell tovább menni! – mondta Verebes. – Ez a színház Nemcsák vezetésével nem vetemedett olyan helyzetekbe, amelyek a nézők tűrőképességét próbára tették, vagy ami még fontosabb, az ízlésüket rombolták volna. Itt nincs beledumálva a nézőbe a véleménye. ’90 előtt az ítéletek színházainak idejét éltük, most a kérdésekét. Jó, ha a színészekről szól a munka egy előadásban. Ezért különösen örülök annak, hogy egy olyan színésznő, akit gyerekkoromtól ismerek, szeretek és tisztelek, Galambos Erzsi játszik az általam rendezett Angyalföldi balladában. Erzsivel nem könnyű, ezt majd tapasztalják a fiatalabb kollégák, mert maximalista magával és másokkal szemben is, de a munkamorálja példaadó. Nagy kár, hogy ez a típus kiveszni látszik a mai magyar színjátszásból.”

Izgalmas évad elé nézünk!

 

Horváth Gábor Miklós

Comments are closed.