Az év utolsó futama

Spread the love

Utolsó futamához érkezett a Magyar Szlalom Bajnokság. Az idei szezonzáró versenyt megszokottan a Kakucs Ringen rendezték, amely Közép-európai zónafutam is volt egyben. A népes mezőny 85 indulót számlált.

Már reggel a versenyzők érkezésekor érezhető volt, hogy nem lesz hideg. Kellemes a nap vár a résztvevőkre. Bár, még a hajnali sötétben gurultak be a depóba a versenyautók, mire elkészültek a kerékcserével és az autók felkészítésével, világos lett.

Tétmérkőzés

Sok versenyző számára tétje volt még a futamnak. Nem csak az abszolút bajnoki hely nem dőlt még el, egyes kategóriák bajnokait is itt avatják. Azonban a pontszerzők helyezettjei is küzdöttek még a jobb helyekért a kategóriákban.

A Sződy fivéreknek, Szabolcs és Zsolt futamának is volt még tétje:

„A lacházi versenyünk annyira nem sikerült jól, több pontot vártunk. De még mindig van esélyünk az ötödik vagy hatodik helyre az összesítésben. Ezért most mindent amit lehet megteszünk, hogy sikerüljön. A pálya vonalvezetése illetve a bóják nagyon jó ritmusúak, élvezetes volt végigmenni rajta az edzésen. Várjuk az éles köröket.” – nyilatkozták kissé feszülten a fivérek.

Versenykörök

Az első kört kettőjük közül Zsolt indította 26-os rajtszámmal és sajnos egy hibával: ”A hideg gumi nem okozott problémát, azonban a kissé szemerkélő eső már jobban. Későn fékeztem és nem fértem már be az egyik bójasornál, ezért gyakorlatilag áthajtottam közötte. Ezért pályaelhagyás miatt 20 másodperces büntetést kaptam. Végülis az első körben még belefér.” – mesélte nem túl boldogan Zsolt. Körideje a büntetéssel együtt 02:23,511 mp lett.

Szabolcs 46-os rajtszámmal futott egy elsőre elég jó kört:

„Az edzésen tapasztalt jó ritmust továbbra is lehetett érezni. Elégedett voltam a köridőmmel, mert tudtam, van még benne bőven. Pláne, hogy a célegyenesre vezető kanyarnál el is fékeztem kissé magam.” – mesélt röviden-tömören Szabolcs, akinek körideje 02:00,535 mp lett.

Második körben Zsolt nagyot javított. Ha a büntetést nem nézzük és 2:03:5-ös kört veszünk alapul, 01:56,302-es köridejével hét másodperccel volt gyorsabb.

Szabolcs is gyorsult, bement két perc alá, 01:58,748 időeredményével.

Harmadik körben Zsolt egy kisebb korrigációnak köszönhetően nem ment teljesen ideális íven, egy késői fékezés miatt. Kicsit bosszankodott, hiszen ez cirka egy másodpercébe került. Azonban 01:57,515-ös eredménye is így is megfelelőnek mondható.

Szabolcs rajtját meg kellett ismételni valami oknál fogva, egy pályán lévő fennakadás miatt. De a felmelegített gumikkal mintha csak előző körét futotta volna. Pár tizeddel gyorsabb is volt: 01:58,469 mp-cet mutatott az óra.

A mindent eldöntő negyedik

A negyedik kört is megtartották, de fordított sorrendben indítva az autókat. Ez még izgalmasabbá téve a küzdelmet, amely sokat számított a végeredményben.

Így most Szabolcs indult elsőnek és gyors volt, nem panaszkodhatott:

„Kisütött a nap, melegedett az aszfalt is és persze a pálya jól felgumizódott már a versenynap végére. De hibátlan kört mindenkinek nehéz teljesítenie úgy, hogy igazán eredményes is legyen. Ezzel a körrel elégedett voltam.” - 01:56,449-es köridejének örült az idősebbik fivér.

Zsolt egy borzasztó gyors kört teljesített, hibátlanul:

„Az eddigi köreim, mármint az utóbbi kettő elég jól sikerült. Azonban az év végi ötödik hely ezen a negyediken múlt. Szabi próbált tanácsot adni, hogy szép és gyors kört menjek. Ez nem könnyű, de megcsináltam és elégedett vagyok, mivel ez a napom leggyorsabb köre.” - örült a 42. születésnapját épp ma ünneplő Zsolt a hibátlanul összerakott körének, amely 01:55,409 mp lett.

Eredmények – kitűzött cél teljesítve

Ezen a versenyen mindenki nagyon odatette magát, mert muszáj volt. De lássuk az eredményeket. Zsolt a negyedik helyre kapaszkodott fel az S3-as kategória kilenc indulója közül. Ezzel megszerezte az év végi ötödik helyet, a 17 indulóból. Szabolcsnak a hatodik helyre volt már csak esélye az év végi tabellán. Ez nem jött össze. A verseny hetedik helyével az összesített hetedik lett a szezonban. De nem volt emiatt szomorú.

 

A versenynap összefoglalója:

„Ki kell emelnünk a jó időt. A pici eső után teljesen száraz, sőt egyre melegebb aszfalton és időben mehettünk. Ez sokban megkönnyítette a versenyt, ráadásul gumijainknak is optimális hőmérséklet volt. Kenőanyagaink szintén megfelelően működtek, motorunk sem melegedett túl. Opel Tigránkkal minden rendben volt, bátran nyomtuk a gázt. Mindenféle fennakadás nélkül lement a négy versenykör. Izgalmas futam volt, ment az adok-kapok, és végül mindössze hat tizeddel volt gyorsabb Zsolti az aktuális ellenfelénél és ennek köszönhető az az egy pont, amivel ötödik lett év végén a tabellán. Ellenfele, a Suzuki Ignis szintén gyors volt, méltó ellenfél. Ez a versenyünk csapatmunka volt, hiszen itt és most egymás segítése volt a feladat, már amennyire lehetett. De sikerült, elégedettek vagyunk a versenynappal. Ráadásul Zsolti ma a születésnapján versenyzett ilyen eredményesen, ami különösen dicséretes és szép eredmény. Egy kis pihenő után összegezzünk majd az évet, a teljes versenyszezont, az autót és az eredményeinket. Aztán készülünk a jövő évre, de csak a decemberi ünnepek után.” – foglalták össze a napot a Track Racing versenyzői.

 

Folytatás jövőre

 

Az év hátralévő felében a díjkiosztó gála van már csak hátra. És jön egy nagy, várhatóan öt hónapos szünet, amikor mindenki felkészül, új autót vagy kategóriát választ és várhatóan jönnek újabb indulók is a mezőnybe.

Fotó: Track Racing

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.