Zongoraáriák – Liszt Ferenc születésnapja az Operaházban

Bogányi Gergely zongoraestje az Operaházban

Október 21.Liszt Ferenc megkerülhetetlen az egyetemes zenetörténetben, ám nem csak zeneszerzőként volt óriás: lételeme volt a jótékonykodás is. Ennek szellemében fogant az ötlet, hogy minden évben jótékonysági hangversennyel emlékezzenek rá, melyen évről évre egy zongoravirtuóz lép fel.

2013. október 21-i est szólistája Bogányi Gergely, aki a műsor második felében egy általa kevéssé művelt szerepben, zongorakísérőként is megmutatkozik. A kétrészes előadás során elhangzik Beethoven: Török indulójának Liszt-átdolgozása, majd felcsendül a zeneszerző Faust-, Don Giovanni- és Rigoletto-parafrázisa, valamint a Tannhäuser-nyitány zongorára készített változata. A vokális részben Zerlina és Don Giovanni kettőse, a Pezsgő-ária és a Rigoletto-kvartett hallható.

Az est bevételét az Őrzők Alapítvány – mely a nagy múltú Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa – daganatos gyermekek gyógyítására fordítja. Az alapítvány 2012-ben az Operával közös szervezésben indította útjára e nagyszabású kezdeményezést, amelynek mottója: „Legyünk mindannyian gyógyítók egy napra!”. Ennek jegyében adnak találkát egymásnak a lélek gyógyítói és a test gyógyítói azért, hogy a hangjegyek nyelvén üzenjék a daganatos gyermekeknek: a muzsika értük szól, a Liszt-operaátiratok, a zenei különlegességek értük csendülnek fel. Az október 21-i Zongoraáriák fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Beethoven-Liszt:           Török induló az ‘Athén romjai’ kísérőzenéből Gounod-Liszt:               Faust-keringő Mozart-Don Giovanni:   Zerlina és Don Giovanni kettőse és Pezsgő-ária az I. felvonásból Mozart-Liszt:                 Don Giovanni-parafrázis Verdi – Rigoletto:         Kvartett a III. felvonásból Verdi-Liszt:                   Rigoletto-parafrázis Wagner-Liszt:               Tannhäuser-nyitány Wagner-Liszt:               Izolda szerelmi halála

Közreműködik: Gál Erika, Szemere Zita, Fekete Attila és Kálmándi Mihály.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*