Zombola Péter- Requiem

Zombola Péter Requiem című műve nyerte el Artisjus komolyzenei kategóriájának Év Zeneműve díját az idei évben.  A művet tavaly a Tavaszi Fesztivál keretében,  az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar közreműködésével hallhattuk először.

zombola_peter_2013_n

Zombola Péter

A szerző, aki ettől az évadtól kezdődően művészeti koordinátorként segíti az MR Zenei Együttesek munkáját, 2013. április 25-én vehette át az elismerést.

Zombola Péter így ír művéről:

A Requiem – 3. szimfónia című oratóriumomat 2007-ben kezdtem írni, szimfonikus zenekarra és vegyeskarra. Hosszú ideje ez volt az első mű, melyet nem megrendelésre írtam, ennek minden pozitívumával, szabadságával és hátrányával is szembesülve. Addigra már kész volt a Vesperásom és számos liturgikus kórusművem. A Requiem – egyfelől – ezen művek stiláris és tartalmi továbbgondolása, másfelől pedig igyekeztem önmagam számára feldolgozni ezen időszak legnagyobb zenei hatását, Jeney Zoltán Halotti szertartás című kompozíciójának élményét.

A Requiem című művemet  összefoglaló műnek szánom, a munka során eltelt 5 év élményeinek, hatásainak (illúzióknak és veszteségeknek, szerelmeknek, az állandóság érzetének megtapasztalásának) hangzó lenyomatának.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*