Zoltán Erikát sokat ugratták neve miatt

Ki gondolta volna, hogy a 30. jubileumi nagykoncertjére készülő énekesnőt, Zoltán Erikát az országos hír-név megszerzése előtt sokat ugratták neve miatt? Pedig az igazság az, hogy sokszor meggyűlt a baja „férfi vezetéknevével”. Az énekesnő elárulta, hogyan élte meg gyerekként a viccelődéseket, mi vetett ezeknek véget és karrierje elindulásáról is mesélt.

Zoltán Erika szinte előbb tanult meg énekelni, mint beszélni és már négyéves korában kijelentette, hogy énekesnő szeretne lenni. Kiscsoportosként mini előadásokat szervezett társainak: mindenkit leültetett, ő pedig felállt az asztalra énekelni. Szerencsére operaénekesnő édesanyja és klasszikus jazz zenész édesapja felismerték tehetségét és céltudatosan taníttatták.

„Háromévesen már balettoztam, általános iskolába kerülve elkezdtem zeneelméletet és zongorát is tanulni, tinédzserként pedig már énekelni jártam. Viszont mindeközben a gyerekkoromat végigkísérte a Zoltán vezetéknév miatti viccelődés is: a szolfézs tanárom például rendszeresen megkérdezte, hogy fázol tán, Zoltán? Persze rajtam kívül mindenki jót nevetett ilyenkor” – nosztalgiázott az énekesnő, aki 16 évesen mindent fel akart adni és férjhez menni, amit édesanyja nem hagyott.

„Szerencsére nem voltam annyira lázadó és szót fogadtam, így 18 évesen táncosként már országos turnéra mehettem, és kinyílt az a világ előttem, amiről addig csak álmodtam. Az egyik első példaképem Kovács Kati mellett a Grease filmben is főszerepet játszó Olivia Newton-John volt. A Grease-korszakot egyébként az április 8-án a Sláger TV támogatásában megvalósuló jubileumi nagykoncerten Vastag Csabával együtt idézzük fel” – tette hozzá az énekesnő, aki fiatal korában a rossz élmények miatt mindenkinek csak Erikaként mutatkozott be. Azonban minden igyekezet ellenére az 1986-os InterPOP fesztiválon történt véletlen miatt mégis Zoltán Erika néven ismerte meg őt az ország.

„A fellépésem előtt háromszor-négyszer is odamentem a műsorvezetőhöz és kértem, hogy a keresztnevemen konferáljon fel. Egyébként is nagyon izgultam, pedig nem vagyok lámpalázas, de még rátett egy lapáttal, amikor ennek ellenére Zoltán Erika néven hívtak a színpadra” – mesélte az énekesnő, akit szerencsére innentől kezdve senki nem gúnyolt a vezetékneve miatt, ráadásként pedig karrierje is beindult.

„A következő évben megjelent a Szerelemre születtem című első nagylemezem, amely hatalmas sikert aratott. Ezt követően országos turnéra indultam, ahol Bardóczi Gyula, a Neoton Família legendás dobosa erősítette a csapatot, aki annyira jól érezte magát, hogy még évekig maradt” – tette hozzá Zoltán Erika, aki azt is elárulta, hogy április 8-án a Sláger TV támogatásában megvalósuló „30 év – 30 dal” című nagykoncertjén Bardóczi Gyula visszatér, és együtt állnak színpadra.

Zoltán Erika 30. jubileumi nagykoncert 2017. április 8-án 20.00 órától a BOK (Syma) Csarnokban

2 melléklet