Zöld lesz a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium fővédnöksége alatt rendezik meg a bécsi Eurovíziós Dalfesztivált. A szervezők azt ígérik, az idei show lesz a legzöldebb az fesztivál történetében és minden téren különösen ügyelnek majd a fenntarthatóságra.

A bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szervezőinek figyelme az utazástól a vendéglátásig mindenre kiterjed. A belépőjegy felmutatásával a nézők ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési eszközöket, a betétdíjas, visszaváltható poharaknak köszönhetően pedig minden bizonnyal jóval kevesebb szemét keletkezik majd. Az akadálymentesítésre nemcsak a helyszínen, de a tévés közvetítés esetében is nagy figyelmet fordítanak. A show áramellátására nem használnak dízel aggregátorokat, hanem azt teljes egészében a nyilvános energiahálózatból fedezik. A versenyzők vendéglátásában pedig előnyben részesítik az osztrák bio-élelmiszereket.

2015. február 16-án Andrä Rupprechter miniszter és Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója megállapodást írtak alá, melynek értelmében az idei Eurovíziós Dalfesztivál lesz a legzöldebb a show történetében. „A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál zöld történelmet fog írni. Az osztrák ‚Green Meetings‘ és ‚Green Events‘ környezetvédelmi tanúsítvány Európa-szerte egyedülálló és példaértékű. A ‚Zöld Eurovíziós Dalfesztivállal‘ bebizonyíthatjuk, hogy egy nagyrendezvény is lehet zöld, továbbá az egész világgal megismertethetjük szigorú klíma- és környezetvédelmi normáinkat“, magyarázta Rupprechter a sajtótájékoztatón, melyet a Bécsi Műszaki Egyetemhez tartozó „TUtheSky“ pluszenergiájú épületében tartottak.

A Mezőgazdasági, Erdőgazdasági, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, mint fővédnök mindemellett átfogó szemléletformáló kampányt is indított. A klimaaktiv-coach.at oldalon az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak energiafogyasztásuk csökkentéséhez. A kampány résztvevői egy-egy tipp vállalásakor azonnal láthatják, hetente mennyivel csökken a széndioxid-kibocsátásuk, illetve mennyivel járulnak hozzá a Bécs által kitűzött klímavédelmi célokhoz. A kampány egyben nyereményjáték is, melynek során lapostévét, kerékpárt és Eurovízió-belépőt sorsolnak ki a résztvevők között.

Nyereményjáték: http://klimaaktiv-coach.at