Zöld királynők- A megújuló energiát népszerűsítik a szépségkirálynők

Magyarország legszebb lányai avatták fel a Magyarország egyik legrégebbi vízerőművének új turbináit Felsődobszán. A szépségek a megújuló energiaforrások fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

A zöld energia mellett demonstráltak Magyarország legszebb lányai Felsődobszán, ahol komplett rekonstrukción esett át a vízerőmű uniós támogatásnak köszönhetően. A borsodi községben több mint 100 éve működik vízerőmű, ami a Hernád folyó energiáját hasznosítja. Annak idején még csak a helyi malmokat hajtotta, idővel jutott a megtermelt áramból a miskolci régiónak is. A tulajdonos ÉMÁSZ és az üzemeltető Sinergy három éve döntött az átépítés mellett: a több mint 900 millió forintos beruházásnak köszönhetően megújult a műemlék épület és a vízerőmű villamos energiatermelő kapacitása is közel a duplájára növekedett, így csaknem másfél ezer háztartás villamos energia igényét tudja fedezni.

– A víz energiája megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást növelő gázt – mondta Szabó Dóra, Miss Earth Hungary 2011. győztese, a megnyitó ünnepség háziasszonya. Hozzátette: a Föld összes villamosenergia-igényének nem mértékadó részét biztosítja a vízenergia, s különösen fontos, hogy odafigyeljünk azokra az energiaszolgáltatókra és törekvéseikre, amik a környezettudatos energiaforrásokra építenek.

A felsődobszai erőmű újraindítási ünnepségén nem csak Szabó Dóra, de Babinyecz Tímea (Miss Universe Hungary 2010), Szunai Linda (Miss World Hungary 2011), Konkoly Ágnes (Miss Universe Hungary 2012), Cserháti Tamara (Miss World Hungary 2012) és Tímár Brigitta (Miss Interncontinental Hungary 2013), illetve Kovács Zsófia címlaplány is részt vett, hogy közösen demonstrálják elkötelezettségük a zöld energia iránt.

A megnyitó ceremóniát követően a királynőket Papp András, a Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója vezette körbe a vízerőműben, ahol megtekintették az új turbinákat, a gépészeti és villamos berendezéseket, a hallépcsőt és a műemlék épületet, ahol hamarosan bárki által megtekinthető kiállítás is nyílik a korabeli eszközökből, gépekből.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*