Zivatarok és sok eső miatt figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély és a várható sok eső miatt adott ki figyelmeztetéseket szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Villám cikázik az égbolton a IX. kerülei Gyáli út felett 2019. augusztus 14-re virradóan. MTI/Illyés Tibor

Villám cikázik az égbolton a IX. kerülei Gyáli út felett 2019. augusztus 14-re virradóan. MTI/Illyés Tibor

    Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: késő estétől egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később keletebbre is várhatók zivatarok felhőszakadás, néhol viharos szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék. Szerdán fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még a Tisza vonalában előfordulhatnak.
    Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség is hullhat.
    Az éjfél után visszaerősödő északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a főváros térségében gyakran erős, időnként viharos, szerda délutántól Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 kilométer/óra fölötti lökések kísérhetik.

 Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2019. augusztus 13-án. MTI/Komka Péter

Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2019. augusztus 13-án. MTI/Komka Péter

    A sok eső miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak Heves és Nógrád megyére. Budapestre, Pest Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére szintén a sok eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
    Emellett a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos szél miatt is figyelmeztetnek.
    Szerdán a hőmérséklet hajnalban 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul, de a keleti területeken már délelőtt beáll a maximum.

Forrás:MTI