Zenével lesz kerek egész- A zene elkerülhetetlen eszköze a szórakoztatásnak

El tudod képzelni, hogy milyen lenne a Star Wars, a Rambo vagy akár az Indiana Jones az ismert zenék nélkül? A zene hatással van a nézőre, a filmeknek és a színpadi produkcióknak plusz érzelmet és hangulatot kölcsönöz. A Zene Világnapján éppen ezért nemcsak a zenét ünnepeljük, hanem azon művészeti ágakat, amelyek a zenével szorosan összekapcsolódnak, és amelyeket a zene tesz teljessé.
A zene a mindennapi életünk része. Zenét hallgatunk reggel, evés közben, sportoláshoz és akár elalváshoz is. Legyen szó klasszikus-, pop-, rock vagy metál zenéről, egy biztos: mindegyik zenei stílus más reakciót és érzelmet vált ki az emberekből. Örömöt okoz, megnyugtat, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki. A zene a legjobb eszköz az érzelmek és a hangulat átadására. Ezt használják ki az előadóművészek és rendezők, amikor különböző zenével színesítik produkciójukat, ezzel emlékezetesebbé téve az előadásukat. A megfelelő zene kiválasztása egy előadáshoz vagy jelenethez nem könnyű feladat, végig kell gondolni, hogy mi a zene célja az adott jelenetben.
A zene felhasználása
• Hangulatfokozás – a Cápa című filmben feszültséget generálás volt Steven Spielberg célja John Williams zenéjével, amikor a fürdőzők közelébe ért a cápa vagy a Titanic-ban romantikus meghitt hangulatot ad a jelenetnek, amikor megszólal Celin Dion dala miközben Jack átöleli Roset.
• Háttérzene-  célja a hangulat teremtés és az üres „tér” kitöltése.
• A zene az előadás része. A musicalnél, jégtáncnál vagy akár a bűvészetnél is a zene a fellépés fontos része, sok minden a zene ritmusára, dallamára vagy éppen szövegére történik.
A zene kombinálása más verbális tevékenységgel maradandóbb élményt nyújt a néző számára, mivel két érzékszervre is hatással van. A szórakoztatáson kívül az előadónak is egyfajta biztonságot és megnyugtatást nyújt a produkcióban felhasznált zene. Ehhez tudják igazítani az időzítést, a cselekvéseket, és mivel erre gyakoroltak, a zene egy biztos változatlan tényező számukra.
Hogyan válasszunk zenét?
Legyen szó prezentációról, fellépésről vagy akár egy családi videóról végig kell gondolni, hogy milyen zenét választunk az előadásunkhoz. Abban az esetben, ha nem tudjuk, hogy milyen stílusú zenét válasszunk, nézzünk meg hasonló produkciókat. Színpadi előadásnál célszerű nem olyan zenét választanunk, amit már több előadó használt, mert az unalmas lehet a néző számára.
„Nincs olyan, hogy jó vagy rossz, a zenei ízlés az ember személyiségétől függ. Általában azt javaslom az előadóművészeknek, hogy hallgassanak minél több zenét, ismerkedjenek meg minél több zenei stílussal, mert ez nagyban meg fogja könnyíteni számukra a fellépésükhöz illő zene megtalálását. Bűvészelőadásaim során legtöbb esetben modern zenét használok aláfestésként, de például a tavalyi évben volt szerencsém együttműködni a Győri Filharmónikusokkal, és a közös előadásunk során ötvöztük a klasszikus zenét a bűvészettel és a humorral. Ez megmutatja azt, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. Napjainkban már rengeteg zene és előadó közül válogathatunk, nem szabad megmaradni egy stílusnál, folyamatos apró változtatásokra van szükség. Bizonyos esetekben egy zeneszám akár olyan inspiráló lehet, hogy egész produkció növi ki belőle magát.” – fejtette ki a téma kapcsán Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok, aki éppen most dolgozik egy könyvön, amelyben a tippeket, tanácsokat, tapasztalatokat gyűjt össze, hogyan segítheti az előadóművészek zene választását és a zenével való munkáját.
Akár bűvész előadásokról, akár mozifilmekről, akár színházi darabokról beszélünk a zene elkerülhetetlen eszköze a szórakoztatásnak. Egy örökké változó, végtelen varázslat, amely jobban jelen van mindenki életében, mit gondolnánk.