ZENESZÜRET-Fókuszban a tánc

 1. szeptember 27. – október 2., Pécs

Szóljanak a fanfárok, dobogjon a mediterrán ritmus, éltessük a táncot szeptember 27. és október 2. között a Zeneszüret Fesztiválon! Looper koncert, zenelépcsők, spanyol tüzű táncprogramok, tér-zenék és a hazánkban koncertező Londoni Filharmonikus Zenekar hangversenye a pécsi őszi klasszikus zenei fesztiválon. Az ötödik alkalommal megrendezett zenei forgatag idén a tánc átlényegítő, megszentelő ereje előtt tiszteleg.

Fassang László Liszt-, Príma- és Gramofon-díjas művész

Fassang László Liszt-, Príma- és Gramofon-díjas művész

A komolyzenét és a társművészeteket előtérbe helyező programok a már jól ismert és szeretett impozáns terek mellett rendhagyó helyszíneken is – lépcsőkön, botanikus kertben, piacokon – közel hozzák a zenét a Pécsre látogatókhoz. A klasszikus muzsika kiváló komponistái és előadói mellett kísérőrendezvényeken ismerkedhetünk a klasszikus zene megkapó, mindannyiunknak szóló varázsával a zene és a tánc sokszínű prizmáján keresztül.

Koncertszüret

Jelezve az ősz-ünnep közeledtét, szeptember 27-én, kedden 18.40-kor a Kodály Központ előtti téren megszólalnak a fanfárok megnyitva a Fesztivált és tisztelegve a társrendezvény X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előtt is. Az Egyetemi bérlet nyitókoncerten szeptember 27-én este nyolc órakor csendülnek fel a dallamok a Budapesti Vonósok tolmácsolásában, Piltz János koncertmester vezetésével. Szakítva a hangverseny tradíciókkal, a helyszín a PTE BTK-TTK Botanikus Kertje, mely választás egyúttal a Filharmónia Magyarország dinamizmusát is jelzi.

A megyeszékhelyre látogatóknak nem kevésbé különleges miliőjű színtér a Pécsi Bazilika. Varázshangszerét, a négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgonát szeptember 28-án 19.30 órától Fassang László Liszt-, Príma- és Gramofon-díjas művész szólaltatja meg. Az Angster-bérlet keretében rendezett koncerten feleségével, Rohmann Ditta csellóművésszel együtt lép fel. A program társrendezője a Pécsi Egyházmegye. A zene, tánc és irodalom hármas-egységének motívumait és kölcsönhatásait elemzi a Jelenkor folyóirat estje a Nappali bárban este hét órától. Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész és Szatmári Sándor zenekritikus beszélgetésének moderálója a főszerkesztő, Ágoston Zoltán lesz.

InFusion Trio

InFusion Trio

Ebben az évben a Filharmónia Magyarország a nemzetközi élet egyik legkiválóbb külföldi együttesét is megnyerte a magyar klasszikus zene ügyének. Meghívásukra érkezik Pécsre szeptember 29-én a Kodály Központ színpadán fellépő Londoni Filharmonikus Zenekar. Baráti Kristóf hegedűművész kíséretében és Vlagyimir Jurovszkij vezényletével a világ egyik legmerészebb komolyzenei együttese Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenyét és a borongós atlanti táj ihlette Hebridák-nyitányát, valamint Anton Bruckner nagyszabású alkotását, a 4. szimfóniát hírnevéhez méltó újító szellemben tolmácsolja a 19.30-kor kezdődő hangversenyen.

Akinek pedig másfajta muzsikára dobban a lába, este fél kilenctől az InFusion Trio ad koncertet a Nappali Bárban. Az ország egyetlen looper zenekara elektronikus hangszerpark segítségével saját szerzeményeket és feldolgozásokat ad elő.

S hogy a tánc továbbra se maradjon ki a kulturális szüretből, a zeneirodalom egyik legismertebb darabja, Ravel Bolerója kerül új megvilágításba a Kodály Központ szeptember 30-i előadásán. A Bolero-Maraton rendhagyó éjszakai programjában három táncegyüttes különböző átirata, három különböző műfajt játszó formáció előadásában kerül színpadra. A Budapest Táncszínház a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Kecskeméti City Balett a Zoord Zenekar közreműködésével, valamint a Miskolci Balett Bodoo & Peter Hydedal értelmezi újra a francia zeneszerző remekművét.

Lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botolhat mindenki, bármerre is jár a városban dél és este nyolc között, vagyis szeptember 30-án egy egész napra klasszikus muzsika tölti meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit a Tér-Zene keretében. Vonós és fúvós együttesek, kamarazenészek és nagyzenekarok a pécsi vasútállomáson, az autóbusz pályaudvaron, a PTE Ifjúság úti aulájában, a Nagypostán, az Árkádban és Pécs főbb terein muzsikálnak az arra járóknak, a munkából betérőknek és mindenkinek, akinek örömöt okoznak a melódiák és dallamok. Este héttől pedig a Széchenyi térre várja a nagyérdeműt az Tér-Zene összkoncertet megálmodó Filharmónia Magyarország egy igazi közösségi zene-élményre.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zene világnapja rangjára. Idén a pécsi Vásárcsarnok, a Búza téri termelői piac és az Uránvárosi kispiac terein felbukkanó számtalan zenei formáció már kakaskukorékolástól megtölti muzsikával a bevásárlókosarakat, és a hétvégi ebéd mellé zeneszót kínál fűszerként. Így folyhat reggel 8-tól 11 óráig az alkudozás és a piaci terefere klasszikus zenei dallamokra. Jóféle bor is dukál a szüreti hangulathoz: a Pezsgőház étterem pincéjében spanyol vacsoraest várja az ide látogatókat: egy tapas bár hangulatába csöppenhetünk október elsején 20 órától. A Flamenco Sopianae együttes előadásában a több évszázad lenyomatát hordozó andalúz táncstílus repít el bennünket a fülledt mediterrán éjszakák világába. A jeles nap estéjén pedig a Pécsi Bazilika előtt trombiták, kürtök és harsonák tisztelegnek az égi szférák előtt. Különböző helyekről, a Dóm téren és a környező épületek tornyaiból, erkélyeiről szólalnak meg a fanfárok 17.30-tól, szakrális helyszínen hirdetve a zene halhatatlanságát.

A Filharmónia Magyarország és a Pécsi Egyházmegye sokéves együttműködése kapcsán újabb egyedi helyszín válik a zene-terévé. A Püspöki Palota dísztermében október 1-én 18 órától Balog József zongoraművész generációjának egyik legtehetségesebb képviselőjeként, számos zenei díj, elismerés és versenygyőzelem után nem mindennapi programmal készül. A díszteremhez jól illeszkedik a műsoron szereplő J. P. Rameau G-dúr szvitje, vagy Chopin Négy keringője. A program társrendezője a Pécsi Egyházmegye.

S mivel nincs valamirevaló szüret édes finomság és gyerekzsivaj nélkül, október 2-án 16 órától a Palatinus Hotel Bartók Termében a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara Rózsa Bernadett vezetésével Az élet játékai című koncerten üdvözli a gyerekeket. Az évad első Desszert programján Dr. Lakner Tamás házigazda és moderátor kalauzol a Bartók Béla gyermekkarra komponált műveinek birodalmába. A helyenként humoros, néhol ismerős dallamok után jó hangulatú sütizés várja a kicsiket.

Zenelépcsők, táncfilmek és ZENebutik

az állandó programok között

Az ötnapos fesztivál alatt négy állandó, köztük képzőművészeti, filmnyelvi, zeneművészeti és ismeretterjesztési program színesíti a zeneszüreti kínálatot. A táncoló női test formai játékának különféle vetületeit jeleníti meg Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című, szeptember 27-én nyíló kiállítása a Kodály Központban. A kiállítás Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című animációs filmjére koncentrál. A táncoló női test formai játéka, átalakulása a különféle vetítések és torzulások során való permutációk révén egy tisztán vizuális kísérletnek is tekinthető. A tárlat ingyenesen megtekinthető a Kodály Központ nyitva tartási rendje szerint.

A Zeneszüret Filmklub idei válogatásban a tánc valamely formáját, a táncos világ kemény és egyben varázslatos arcát bemutató filmeket láthatunk az Apolló Moziban szeptember 27-30. között, este hat órától. A nagy sikerű tánctematikájú filmekhez kapcsolódóan ráhangolódásként a Pécsi Balett művészei osztják meg gondolataikat. A Fekete Hattyú Oscar-díjas moziját Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, a Pécsi Balett alapító tagjának bevezetőjével vetítik szeptember 27-én, a fesztiváli nyitónapon. A Billy Elliot brit sikerfilm ráhangolódó beszélgetését Lovas Pál Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész vezeti szeptember 28-án. Másnap, szeptember 29-én Lars von Trier felkavaró mozijához, a Táncos a sötétében-hez Nagy Írisz Harangozó-díjas táncművész nyújt értelmezési lehetőséget. Nűbl Tamara táncművész szeptember 30-án ad bevezetést az egyik talán legkülönlegesebb filmhez mind közül, melyet idén bemutatunk a Filmklub során, de legyen ez titok, amíg a moziterem el nem sötétedik. Egyvalamit megígérhetünk, aki eljön az nem fog csalódni, aki pedig nem talán örökre bánni fogja.

A Pécsi Tudományegyetem és a Filharmónia Magyarország közös koncepciója, a Zenélő Egyetem (ZEN) négy esztendeje kapcsolja be az egyetemista korosztályt a magyar komolyzenei életbe. Az új tanév kurzusrendjének részeként ZENebutik címmel a beás muzsikáról, a kortárs tánczenéről, valamint a 80-as évek magyar underground-járól hallhatnak pódiumbeszélgetést a látogatók a Filter Kávézóban szeptember 27-29. között, délután öt órai kezdettel.

A „Zenelépcső” keretében szeptember 27-29. között 17 órától ismét olyan pécsi helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá: a Nagypostán, az Árkádban és a Tudásközpontban.

További izgalmas eseményekkel, hangversenyekkel készül a muzsikát mindenkihez közel hozni kívánó Filharmónia Magyarország a város különböző helyszínein, így szórva egy kis szüreti pezsgést az őszi hétköznapokba, ahol a programok forgatagában a közös nevező a zene és a tánc!

A programokról további információk a www.zeneszuret.hu és a www.facebook.com/zeneszuretfesztival oldalakon olvashatók.

ZENESZÜRET PROGRAMSOROLÓ

 

SZEPTEMBER 27. kedd

KODÁLY KÖZPONT | 18.30 ÓRA

HÁTRAHAGYOTT

KIJÁRATOK – FICZEK

FERENC KIÁLLÍTÁS

A kiállítást megnyitja: Alföldi Róbert

A X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó és a Zeneszüret

Fesztivál közös rendezvénye

A kiállítás szervezői: Salamon Péter és Szluka Tamás

KODÁLY KÖZPONT ELŐTTI TÉR | 18.40 ÓRA

SZÓLJANAK A FANFÁROK!

A Zeneszüret Fesztivál és a Nemzetközi Tánctalálkozó köszöntése

PTE BTK–TTK BOTANIKUS KERT | 20.00 ÓRA

EGYETEMIBÉRLET NYITÓKONCERT

Budapesti Vonósok

Koncertmester: Piltz János

Közreműködik: Dr. Ruff János adjunktus

 

Jegyárak:

teljes árú jegy: 2100 Ft

diák- és nyugdíjas jegy, Tüke kártyával: 1900 Ft

PTE diákoknak és PTE dolgozóknak: 1300 Ft

Bérletár:

PTE–Filharmónia bérlet (három előadásra) PTE

diákoknak és PTE dolgozóknak: 2900 Ft

Kedvezmények:

Filharmónia bérlettel kedvezményes jegyár:

1650 Ft

SZEPTEMBER 28. szerda

 

BAZILIKA | 19.30 ÓRA

ANGSTER BÉRLET:

FASSANG LÁSZLÓ – ORGONA

ROHMANN DITTA – CSELLÓ

 

Jegyár:

2800/2500/2100 Ft

Bérletár:

9900/9100/7900 Ft

Kedvezmények:

Mester- és Angster

bérletes 50%,

diák- és nyugdíjas jegy,

Tüke kártya 30%

A program társrendezője a Pécsi Egyházmegye.

SZEPTEMBER 29. csütörtök

NAPPALI BÁR | 19.00 ÓRA

JELENKOR-EST

IRODALMI PÓDIUMBESZÉLGETÉS

A JELENKOR FOLYÓIRAT SZERVEZÉSÉBEN

Beszélgetőtársak: Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész

és Szatmári Áron zenekritikus. Moderátor: Ágoston Zoltán főszerkesztő

A belépés ingyenes

KODÁLY KÖZPONT | 19.30 ÓRA

A LONDONI FILHARMONIKUS ZENEKAR HANGVERSENYE

Baráti Kristóf – hegedű

vezényel: Vladimir Jurowski

 1. Mendelssohn: Hebridák-nyitány, op. 26
 2. Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
 3. Bruckner: 4. romantikus szimfónia, Esz-dúr

Jegyár:

13900/10900/9900 Ft

NAPPALI BÁR | 20.30 ÓRA

INFUSION TRIO

Weisz Nándor – ének, dob

Farkas Izsák – hegedű

Simkó-Várnagy Mihály – cselló, basszusgitár

A program ingyenes

 

 

SZEPTEMBER 30. péntek

PÉCS-SZERTE TEREKEN ÉS FORGALMAS

CSOMÓPONTOKON | 12.00–20.00 ÓRA

TÉR-ZENE

A fellépő együttesek a teljesség igénye nélkül:

Szegedi Szimfonikus Zenekar, Pécsi Vasutas Koncertfúvós

Együttes, Zsolnay Wind Orchestra, PTE Brass Band,

Philharmonic Brass, Harmónia Vonósnégyes, Pécsi

Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola formációi,

Pannon Gyermekkar, Pécsi Tudományegyetem Művészeti

Karának kamaracsoportjai, Liszt Ferenc Zeneakadémia

kamaracsoportjai és még sokan mások.

A program ingyenes

SZÉCHENYI TÉR | 19.00 ÓRA

TÉR-ZENE NAGYKONCERT

A koncert élén a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Közreműködnek a Tér-Zene programban fellépő együttesek

vezényel: Gyüdi Sándor

A program ingyenes

KODÁLY KÖZPONT | 21.00 ÓRA

BOLERO MARATON

Budapest Táncszínház (koreográfus: Raza Hammadi) / Szegedi Szimfonikus Zenekar

vezényel: Gyüdi Sándor

Kecskemét City Balett (koreográfus: Barta Dóra) / Zoord Zenekar

Miskolci Balett (koreográfus: Kozma Attila) / DJ Bodoo

 1. Ravel: Bolero

Jegyár:

3900/2900/1900 Ft

Kedvezmények:

Mester- és Angster

bérletes 50%,

diák- és nyugdíjas jegy,

Tüke kártya 30%

 

 

OKTÓBER 1. szombat – A ZENE VILÁGNAPJA

 

VÁSÁRCSARNOK, BÚZA TÉRI TERMELŐI PIAC,

URÁNVÁROSI KISPIAC | 8.00–11.00 ÓRA

KONCERTEK

A ZENE VILÁGNAPJÁN

A program ingyenes

DÓM TÉR | 17.30 ÓRA

FANFÁROK A TORNYOKBÓL

A program ingyenes

PÜSPÖKI PALOTA DÍSZTEREM | 18.00 ÓRA

BALOG JÓZSEF ZONGORAESTJE

 1. P. Rameau: G-dúr szvit
 2. Chopin: Négy keringő

Bartók B.: Régi táncdalok a 15 magyar Parasztdal-ból

 1. Debussy: Hommage à Rameau
 2. Gershwin–E. Wild: Etűdök örökzöldekre

 

 

Jegyár:

3900 Ft

Kedvezmények:

Mester és Angster

bérletes 50%,

diák- és nyugdíjas jegy,

Tüke kártya 30%

A program társrendezője

a Pécsi Egyházmegye.

PEZSGŐHÁZ ÉTTEREM | 20.00 ÓRA

SPANYOL VACSORAEST

Fellép a Flamenco Sopianae

A vacsora ára:

5000 Ft/fő

A borsor ára:

1800 Ft/fő

Menü:

Fogadóétel: tapasválogatás, a hangolódáshoz ajánlott ital: Sangria

Hideg előétel: Tascaburritas (olajbogyós és paradicsomos saláta sózott tőkehallal) házi lepénykenyérrel, ajánlott ital: Sandeman száraz sherry

Főétel: Paella, ajánlott ital: Torres Vina Sol 2015 (száraz fehérbor)

Desszert: Flan de naranja (narancs-flan), ajánlott ital: Sandeman édes sherry

Asztalfoglalás:

06 72 522 599,

06 72 522 598

etterem@pezsgohaz.hu

 

OKTÓBER 2. vasárnap

PALATINUS HOTEL BARTÓK TEREM | 16.00 ÓRA

DESSZERT KONCERT:

AZ ÉLET JÁTÉKAI

A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara

vezényel: Rózsa Bernadett

A koncert házigazdája és moderátora: Dr. Lakner Tamás

Családi jegyár

(szülők és gyermekeik):

3400 Ft

Családi bérletár

(öt előadás):

10.200 Ft

 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK A FESZTIVÁL IDEJE ALATT

 

KODÁLY KÖZPONT | SZEPTEMBER 27. – OKTÓBER 3.

HÁTRAHAGYOTT KIJÁRATOK –

FICZEK FERENC KIÁLLÍTÁS

A X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó és a Zeneszüret

Fesztivál közös rendezvénye

Kiállításmegnyitó: szeptember 27. 18.30

A tárlatot megnyitja: Alföldi Róbert

A kiállítás szervezői: Salamon Péter és Szluka Tamás

 

 

APOLLÓ MOZI | SZEPTEMBER 27–30. 18.00 ÓRA

ZENESZÜRET FILMKLUB:

 

 • FEKETE HATTYÚ | SZEPTEMBER 27. 18.00 ÓRA

Ráhangolódás: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész, táncpedagógus, a Pécsi Balett alapító tagja

 • BILLY ELLIOT | SZEPTEMBER 28. 18.00 ÓRA

Ráhangolódás: Lovas Pál Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész, táncpedagógus

 • TÁNCOS A SÖTÉTBEN | SZEPTEMBER 29. 18.00 ÓRA

Ráhangolódás: Nagy Írisz Harangozó-díjas táncművész

 • MEGELEPETÉSFILM| SZEPTEMBER 30. 18.00 ÓRA

Ráhangolódás: Nűbl Tamara táncművész, táncpedagógus

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges: www.apollo-pecs.hu

 

TÖBB HELYSZÍNEN VÁROSSZERTE

SZEPTEMBER 27–29. 15.00 ÓRA

„ZENELÉPCSŐ”

 • szeptember 27. 15.00: Tudásközpont (Universitas u. 2/A)
 • szeptember 28. 15.00: Árkád Pécs (Bajcsy-Zsilinszky u. 11.)
 • szeptember 29. 15.00: 1. számú Posta (Jókai u. 10.)

A program ingyenes

FILTER KÁVÉZÓ (SZÍNHÁZ TÉR 2.)

SZEPTEMBER 27–29. 17.00 ÓRA

ZENEBUTIK előadásai:

 

 • SZEPTEMBER 27. KEDD 17.00 ÓRA

A BEÁS ZENE SZÍNPADI REPREZENTÁCIÓJA

A TÁNCHÁZMOZGALOMTÓL NAPJAINKIG

Előadó: Horváth Zoltán zenész, táncos, a Kanizsa Csillagai alapító tagja

 • SZEPTEMBER 28. SZERDA 17.00 ÓRA

A KOMOLYZENE, MINT KORTÁRS TÁNCZENE

Előadó: Gönczy László zenetörténész, a PTE MK Zeneművészeti Intézetének oktatója

 • SZEPTEMBER 29. SZERDA 17.00 ÓRA

A MAGYAR UNDERGROUND

A 80-AS ÉVEK SZOCIALIZMUSÁBAN

Előadó: Havasréti József író, kritikus, a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója

A program ingyenes