Zara László: a taxisok sem lehetnek kivételek az online pénztárgépek használata alól

Amennyiben a szolgáltatói szektorban kötelező lesz az online pénztárgépek használata, akkor a taxisok sem lehetnek kivételek. A taxisoknak most is kell nyugtaadásra taxamétert használni, a készülékek cseréje pedig technikailag, minimális költséggel megoldható – mondta Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

     Az idei költségvetésbe betervezték, tehát valószínűleg valamikor már évközben kiterjeszthetik a szolgáltatói szektorra – így a szépségiparra, a wellness- és fitneszszolgáltatásokra, a sportlétesítményekre és a taxisokra – az online gépek kötelező használatát.
    Az elnök szerint valószínűleg ebben a szektorban is gyakoribb a nyugtaadás elmulasztásával a bevétel eltitkolása, a kormányzat célja és egyben minden adózó érdeke is az, hogy egyenletesen történjen az adózás.
    Jelenleg a fodrászok esetében sok az egyéni vállalkozó, egy üzletben több vállalkozó is tevékenykedhet, úgynevezett székbérlet formájában, azonban minden egyes vállalkozónak be kell szerezni egy pénztárgépet. A mostani, szükséges berendezések maximum könyvméretűek, a tervek szerint a 80-130 ezer forintos készülékek beszerzéséhez költségvetési támogatás jár, később pedig előfordulhat, hogy technikailag megoldható lesz olyan online kasszák forgalmazása, ami több adózót is tud kezelni – vélekedett.

Forrás:MTI