Vonatozás és piros zászló: Nico Rosberg győzött Monacóban

A Mercedes pilótája rajt-cél győzelmet aratott. Vettel lett a második, Alonso hetedikként, Räikkönen csak tízedikként ért célba.

Nico Rosberg Fotó: Mercedes AMG Petronas

Nico Rosberg
Fotó: Mercedes AMG Petronas

A Monacói Nagydíjon mindenki szinte csak a gumikra figyelt: az első pár hektikusabb kör után szinte mindenki beállít arra a tempóra, amivel leginkább óvni tudta az abroncsokat. Az 5. körben a sorrend nagyjából ugyanaz volt, mint az időmérő edzés után:  Rosberg, Hamilton, Vettel, Webber, Räikkönen, Alonso, Perez, Button, Sutil, Vergne.  A 13. körben arra lehettek figyelmesek a Live Timing lelkes rajongói, hogy gyakorlatilag mindenki hasonló időket autózik. Ez a sajnálatos, de Monacóra nagyon is jellemző vonatozás a 30. körig tartott, amikor Massa megismételve szombati balesetét, ismét összetörte a Ferrarit. Ennek eredményeként – idén először – pályára futott a biztonsági autó. Massa egyébként nem festett túl jól az eset után, de a Ferrari később megüzente, hogy jól van.  A két Mercedes a verseny ezen szakaszában cserélt kereket, és ebből Hamilton jött ki rosszabbul: Elvesztette második helyét, és visszacsúszott a negyedikre.

Az újraindulás után Perez tűnt nagyon agresszívnak ismét:  az alagút után szép manőverrel megelőzte csapattársát, Buttont, majd a 44. körben Alonsót is hasonló módon támadta. A spanyol csak úgy tudta megvédeni pozícióját, hogy átvágta a sikánt.

A csatának végül Maldonado hatalmas ütközése vetett véget, ami miatt megállították a futamot. A lassításból később kiderült, Chilton volt a ludas, mert egyszerűen a falnak szorította a venezuelait, aki a gumik összeérése után szabályosan felrepült, egyenest a bukófalba. Az ütközés olyan heves volt, hogy 25 percbe került, míg visszaépítették a lebontott részeket.

Amíg állt a futam, a Ferrari megegyezett a versenybírósággal, hogy Alonso visszaadja Pereznek a helyet, amit csak sikán-átvágással tartott meg. Így a mexikói akkor is előzni tudott, mikor éppen állt a verseny.

Az újraindítást követően a sorrend a következő volt: Rosberg,Vettel,Webber,Hamilton,Räikkönen,Perez,Alonso,Button,Sutil,Vergne. Az 53. körben Sutil beszúrt Button mellé a Loews-kanyarban, Perez pedig Räikkönent támadta hasonló módon, mint Alonsót korábban. Rosberg eközben zavartalanul haladt az élen. A futamot azonban hamarosan megint meg kellett szakítani: Grosjean fékezett túl későn, és találta el Ricciardót hátulról. Ez a találkozás is biztonsági autót ért.

Nico Rosberg Fotó: Mercedes AMG Petronas

Nico Rosberg
Fotó: Mercedes AMG Petronas

Az újrainítás után Perez továbbra is próbálta támadni Räikkönent, akivel a 70. körben össze is ütköztek: Perez túlságosan optimista módon próbálta beengedni autóját Räikkönen mellé, de a finn jóval előtte volt. A kontaktus megvolt, Perez szárnyát törte, Räikkönen viszont defektet kapott. Így a világbajnoki cím egyik aspiránsa kénytelen volt az 5. helyről kimenni a boxba új gumikért. Perez a sérült autóval a 74. körig húzta, amikoris kiállt: megpróbált még a boksz felé kanyarodni, de pont csapattársa Button az útját állta.

Rosberg – 30 évvel apja monacói győzelme után – simán nyerte a futamot, Vettel lett a második, aki egy leggyorsabb kőrrel vigasztalódhat. Webber lett a harmadik, Alonso pedig csak hetedik.  Räikkönen óriási hajrával végül, tízedikként egy pontot szerzett.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*