Vodafone M2M megoldás gondoskodik a hétvégi balatoni szóló vitorlás verseny biztonságáról

Speciális M2M megoldással támogatja a Vodafone Magyarország a TBS Nagydíjat. A szolgáltató az idei Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásversenyen a résztvevőket nyomkövető berendezésekkel látja el. A szóló vitorlásverseny mezőnye szeptember 26-án 10 órakor rajtol a balatonfüredi Nagymóló elől, a nonstop verseny során a vitorlások 18-20 óra alatt kerülik meg a tavat. A versenyen indul Fa Nándor is, aki a Vodafone és a Cason által kifejezetten a hajózásra kifejlesztett eszközöket használja majd a decemberben rajtoló Barcelona World Race kétszemélyes megállás nélküli Föld-kerülő versenyen is a Spirit of Hungary nevű hajóján.

Az idén 14. alkalommal megrendezett versenyen minden induló hajót nyomkövetővel szerel fel a Vodafone és partnere, a Cason. A versenyzők vízhatlan tokban elhelyezett nyomkövetőt viselnek majd. A hajók és versenyzők pozíciójának, sebességének és nyomvonalának online követése nem csak a bíróknak ad támogatást, de növeli a verseny biztonságát is.

A hajókat nyomkövető szolgáltatás nélkül az éjszakai versenyszakaszok során – különösen vihar esetén – nagyon nehéz megtalálni. További veszélyforrás, hogy a hajó személyzete egyetlen főből áll, épp ezért a hajókon egyedül tartózkodó versenyzők váratlan vészhelyzet esetén a magukon viselt nyomkövető készülék pánikgombjával azonnal jelezhetik, ha gyors segítségre szorulnak. A megoldás nagymértékben gyorsítja a mentés folyamatát, hiszen a versenyt sok éve felügyelő vízimentők (VMSZ) a GPS pozíció alapján lényesen rövidebb idő alatt, perceken belül meg tudják találni a versenyzőt.

Az adatok utólagos elemzése pedig a versenyzőknek is hasznos információkkal szolgál a következő versenyre való felkészülésben.

Fa Nándor elmondta: „A szóló vitorlázás nem csak azért nehezebb műfaj, mert egyedül kell minden döntést meghozni és minden feladatot elvégezni az úton, de az egyedüllét mentálisan is nagyobb igénybevételt jelent a verseny alatt. A szóló vitorlázások során épp ezért a problémák is hatványozódnak, hiszen nincs társ kéznél, aki segíteni tud. Épp ezért borzasztó fontos, hogy elkerülhetetlen vészhelyzet esetén a segítők azonnal értesülhessenek a problémáról, s minél előbb elkezdődjön a mentés. A Vodafone és a Cason nyomkövetője ezt lehetővé teszi, és rólunk, versenyzőkről ez a mobiltechnológiai innováció nagy mentális terhet vesz le.”

A nyomkövetők útját a verseny ideje alatt bárki követheti majd a www.szolovitorlazas.hu oldalon.

A Vodafone Magyarország az online közvetítéshez is zárt hálózatú adatátvitelt biztosít: a versenyzőket motoros hajó kíséri majd, amelyről a versenyről készült képeket automatikusan továbbítják. A képek www.szolovitorlazas.hu oldalon nézhetők majd.