Vlagyimir Putyin: az orosz hadiflottánál és repülőgépgyárakba tesz látogatást az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televíziónak.

    Putyin a 60 minut című műsorban közölte, hogy a kétoldalú haditechnikai együttműködésnek annak ellenére is vannak kilátásai, hogy Moszkva betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit. Az elnök hangsúlyozta, hogy “Oroszország önellátó ország”, de, mint mondta, “a jelenlegi szabályok keretein belül vannak lehetőségeink, amelyekre szintén figyelmet fordítunk és megvitatjuk őket”.
    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, szintén a Rosszija 1 televíziónak, azt mondta, hogy egyes sajtóértesülésekkel szemben a csúcson nem került szóba, hogy észak-koreai katonákat vezényeljenek az ukrán határra. közölte, hogy a megbeszéléseken a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről volt szó. Mint mondta, az orosz fél felajánlotta egyebek között egy észak-koreai űrhajós kiképzését és felbocsátását.
    Peszkov bejelentette, hogy októberre tervezik a két ország külügyminiszterének találkozóját. A két vezető négyszemközti megbeszéléséről annyit mondott, hogy ott a felek részletes véleménycserét folytattak a világ helyzetéről és a térségben kialakult helyzetről. Hozzátette, hogy Kim Dzsong Un “kifejtette álláspontját”, ami, mint fogalmazott, “nagyon érdekes volt Putyin elnök számára”.
    Putyin azt követően nyilatkozott a televízióban, hogy a Vosztocsnij űrközpontban fogadta Kimet, akivel delegációik kíséretében és négyszemközt is tárgyalt. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Kim öt órát töltött el a létesítmény területén, ahol az első eszmecsere két, a második pedig egy órán át tartott, majd a vendéglátó hivatalos ebédet is adott a tiszteletére. Putyin és Kim legutóbb négy éve Vlagyivosztokban találkozott személyesen.
    “Jó kezdet volt. Nagyon eredményes. Nagyon őszinte eszmecsere folyt a térségbeli helyzetről és a kétoldalú kapcsolatokról” – hangoztatta az orosz elnök
    Megjegyezte, hogy a kétoldalú együttműködést jelentősen visszavetette a koronavírus-járvány, amikor “a KNDK gyakorlatilag el volt zárva a külvilágtól”. Mint mondta, a két országnak “sok érdekes projektje van”, egyebek között a vasúti és közúti közlekedés és logisztika terén.
    “Tengeri kikötő újranyitására gondolok, ahol egy nagyon jó logisztikai háromszöget lehet létrehozni: vasutat, kikötőt és autópályát Kínába. Meg lehet sokszorozni a forgalom volumenét, ami egészében nagyon fontos” – mondta Putyin.
    Közölte, hogy beszélt Kim Dzsong Unnal a mezőgazdaság fejlesztéséről, és , mint mondta, ebben a tekintetben Oroszországnak “van mit felajánlania” a humanitárius segély mellett az egyenrangú együttműködés terén is. MTI