Víztakarékos szelepeket fejleszt a Szelepkutató Fejlesztési Kft.

A Szelepkutató Kft. 219,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el újfajta, víztakarékos szelepek kifejlesztéséhez, a kutatás-fejlesztési (k+f) projekt összértéke meghaladja az 537 millió forintot – közölte a társaság az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a pályázati projekt során 2016 második feléig kifejlesztenek egyebek között egy olyan új generációs biztonsági főcsapot, amely a világszinten is új működési elve miatt nagy biztonsággal alkalmazható mind a folyadék-, mind a gáznemű hálózatokon, ugyanakkor a jelenlegi berendezéseknél egyszerűbb, karbantartásmentes, olcsóbb és hosszabb élettartamú.
Kifejlesztenek továbbá egy változó mértékű programozható vezérlőnyílással ellátott dugattyút és egy multifunkcionális direktvezérlésű WC-öblítő szelepet. Ez utóbbi a tartályos rendszerek kiváltására is alkalmas. A fejlesztés során a gazdaságosság, a megbízhatóság, a karbantartás-mentesség és a víztakarékosság különösen nagy szerepet kap. Végül kifejlesztenek egy új elven működő automata nyomógombos adagoló csaptelepet, aminek alacsony az előállítási költsége, víztakarékos, karbantartásmentes, felhasználó- és szerelőbarát.
A budapesti Szelepkutató Fejlesztési Kft.-t 2011-ben forradalmian új elven működő és új anyagok felhasználásával készülő, szabadalmaztatott szelepek kifejlesztésére és iparszerű gyártására, különböző ipari technológiákban való hasznosítására hoztak létre.
A cég közlése szerint tavaly 44 millió forint árbevételt értek el, az átlagos dolgozói létszám 10 fő.

Forrás:MTI