Villámrajt

untitledA délelőtti előfutamokból közvetlenül a döntőbe jutott az összes olyan magyar egység a felnőtt világbajnokságon, amelynek egyáltalán lehetősége volt erre. Délután, a középfutamokban is folytatódott a jó sorozat, egyedül Dombvári Bencének nem sikerült kvalifikálnia magát a szombati A-döntőbe. A nap során kétszer is „leszakadt az ég” a moszkvai pályán, annyira dörgött-villámlott, hogy a csütörtöki parakenu futamokat a rendezők áttették a pénteki versenynapra.

A csütörtöki programban az 1000 méteres elő- és középfutamok mellett két 500 méteres versenyszám selejtezőit is megtartották.

A mieinknek kiválóan indult a napja. C-2 500 méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros megnyerte az előfutamát, így az egység a gyengébbik számában is közvetlenül a döntőbe jutott. Az 1000 méteren világbajnoki címvédő duó ezen a távon tavaly ezüstérmet szerzett Duisburgban.

A kenupároshoz hasonlóan kezdett a női négyes is, a Szabó Gabriella vezette egység magabiztos győzelmet aratott az előfutamban, így egyből bejutott a szombati döntőbe.

„A korai kelés kicsit nehéz volt, még nem sikerült teljesen átállnunk, így csak éjfélkor tudtam elaludni, reggel 6-kor pedig már kelni kellett– mondta az olimpiai bajnok Szabó Gabriella. – Azt előre tudtuk, hogy a mi előfutamunk lesz a leggyengébb, ennek tudom be, hogy nem mi mentük a legjobb időt. Ami nagyon pozitív, hogy az első 250-es részidőnk pont olyan, mint a másik két előfutam győztesének, szóval addig nagyon gyorsak voltunk, utána pedig mi már nem nyomtuk.”

NK-2-ben, 1000 méteren Medveczky Erika és Sarudi Alíz igen rossz előjelekkel vágott neki a versenynek, de másodikak lettek előfutamukban a fehérorosz hölgyek mögött, így ők is simán, egyenes ágon jutottak be a szombati döntőbe.

“Hétfőn még torokgyulladással az ágyat nyomtam, a futamon 400 méter után nagyon fáradtnak érzetem magam, ehhez képest a vége egészen jól ment – mondta Medveczky Erika. – Örülök, hogy a döntő már megvan, így most van két napunk pihenni. Remélem, hogy szombatig teljesen rendbe tudok jönni.”

Magabiztosan versenyzett női K-1 1000 méteren Csipes Tamara. A szám 2011-es világ- és idei Európa-bajnoka 7 másodperccel nyerte az előfutamát a szerb színekben versenyző Ruzicic-Benedek Dalma előtt. A szám kétszeres világkupa győztese, az új-zélandi Hatton csak hetedik lett ugyanebben az előfutamban.

„Csak altatta a mezőny Hatton” – mondta a futam után Csipes Ferenc, akinek annyira igaza lett, hogy az új-zélandi délután simán győzött a középfutamban. Csipes hozzátette, hogy szerinte Tamarának a svéd Paldaniusra kell majd a döntőben odafigyelnie Benedek Dalmán és az új-zélandi versenyzőn kívül.

Délután, K-1 1000 méteren bizakodva várta a középfutamát Dombvári Bence. Szerencsésnek tartotta magát, mert papíron, a leggyengébb ágon juthatott volna be az A-döntőbe, de sajnos ez sem sikerült neki. Dombvári 800 méterig a második-harmadik, vagyis továbbjutó helyen haladt, a finisben azonban leszakadt és ötödik lett. Ennek ellenére a partra érve nem volt elkeseredve.

„Kihajtottam magam, ebben most ennyi volt – kezdte a tavalyi világbajnokság bronzérmese. – Már az előfutamban nagyon nehezen ment a kajakozás, a középfutamban pedig ötszáznál éreztem, hogy ez a pálya nem fog végigmenni. Sajnos így a szezon végére nagyon elfáradtam, borzasztóan hiányzott az az egy hónap, amit a nyár elején betegség miatt kihagytam, most sem az izmai, csak a lelkem vitt előre. Ettől függetlenül ötszáz méteren minden meg fogok tenni, hogy összejöjjön a tisztes helytállás.”

Dombvári Bencéhez képest éppen az ellenkezője mondható el Vajda Attiláról. A C-1 1000 méter világbajnoki címvédője kirobbanó formában érzi magát. A legnagyobb riválisaihoz, a német Brendelhez és a brazil De Santoshoz hasonlóan megnyerte az elő- és a középfutamát is.

 2

„Jó állapotban vagyok, jól versenyeztem, hoztam a futamaimat, várom a szombatot – mondta Vajda Attila a középfutam után. – Ez egy sok szempontból izgalmas világbajnokság, mert az időjárás is megnehezíti a dolgunkat. Hol meleg van, hol hideg, tűz a nap, majd néhány perc múlva villámlik és szakad az eső, valamint a szélirány is folyamatosan változik, ehhez nagyon nehéz alkalmazkodni. Attól vagyok magabiztos, hogy a felkészülésem nagyon jól sikerült, egyetlen edzést sem kellett kihagynom és egyenletes teljesítmény nyújtottam az egész szezonban.”

Az időjárás majdnem „megviccelte” K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Kökény Roland párost is, bár ezen a magyar versenyzők egyáltalán nem nevettek. Az előfutamban ugyan sima győzelmet arattak délelőtt, délután a középfutamban viszont akkora oldalszelet kaptak, hogy alig bírták egyenesben tartani a hajójukat. Hatalmasat küzdve szerezték meg a második helyet, így végül simán továbbjutottak.

„A mi párosunk valószínűleg a legkisebb súlyú a mezőnyben. A párom, Hufnágel Tibor kifejezetten könnyű versenyzőnek számít és én sem vagyok nehéz – mondta Kökény Roland. – Emiatt az oldalszél a rajtnál minket szinte keresztbe állított a pályán, rögtön egy hajó hátrányba kerültünk. Nagyot harcoltunk azért, hogy meglegyen a továbbjutás. Minden világbajnokságon van egy rossz futama az embernek, a jó hír az, hogy mi most túl vagyunk ezen.”

Az időjárás mégis a parakenusoknak nehezítette meg a dolgát leginkább csütörtökön, a krilatszkojei pályán. Eredetileg kora délután rendezték volna meg mai futamaikat, de a viharos szél és az égzengés miatt át kellett tenni a versenyszámokat a csütörtöki program végére. Délután ötkor aztán újraindult a vihar, ezért hiába melegítettek be kétszer a versenyzők, legközelebb csak holnap fognak tudni vízre szállni.

Pénteken, magyar idő szerint reggel 7 órakor az 500 méteres előfutamokkal folytatódik a világbajnoki program.