Világsztárok Kaposváron a nemzetközi kamarazenei fesztiválon

Világsztárok lépnek fel idén is az immár ötödik alkalommal megrendezett Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfesten), melynek programjáról, az előkészületekről a szerda esti teltházas nyitókoncertet követően, csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők és a különleges zenei élményt nyújtó eseménynek helyet adó város polgármestere.
logo

    Bolyki György fesztiváligazgató arról tájékoztatott, hogy a fesztivál előkészületei során több mint 200 embert kérdeztek meg arról, hogy mit szeretnének hallani, milyen eseményeken szeretnének részt venni, és ennek alapján válogatták össze a programot. Mivel a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy elég a két koncert naponta és az azokhoz kapcsolódó műismertetés, ezért a korábbiaknál kevesebb kísérőrendezvényt szerveztek – mondta a fesztiváligazgató, aki szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy zenésznek, nézőnek egyaránt nagy élmény a Kaposfest.
    Kokas Katalin hegedűművész, a fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője ígérte, hogy ezúttal is nagyszerű koncerteket hallhat a közönség. Példaként arra, hogy milyen rangja van a világban a Kaposfestnek, elmondta: olyan művészek jönnek el Kaposvárra, akiket így együtt csak ritkán látni nemzetközi zenei eseményeken. A fellépők közül kiemelte Rados Ferenc Kossuth-díjas zongoraművészt, zenepedagógust – a fesztiválon koncertező művészek közül többek egykori tanárát -, aki kérésére elvállalta, hogy 25 év után ismét koncertet ad.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester – felidézve a fesztivál szervezőivel folytatott öt év előtti tárgyalásokat – azt mondta: a teltházas koncerteket látva megérte, hogy helyet adtak a fesztiválnak és támogatják – az idén több mint 60 millió forinttal – a rendezvényt.
    A médiában a Kaposfestről szólva olyan sok szó esett Kaposvárról, hogy ha ezért fizetni kellett volna, akkor az ennek az összegnek a többszörösébe került volna – mondta a polgármester, aki azonban az előbbinél is fontosabbnak nevezte azt az érzelmi indíttatást – Kokas Katalin Kaposvár iránti elkötelezettségét -, amelynek köszönhetően létrejött a komolyzenei fesztivál.
    A kamarazenét kedvelő közönségnek a polgármester azt üzente: jövőre is lesz Kaposfest.
    A hazai és a határon túli közönséget is vonzó, jövő keddig tartó hétnapos rendezvénysorozaton naponta két koncertre várják a kamarazenét kedvelő közönséget a rendkívül jó akusztikájú Szivárvány Kultúrpalotába. A hagyományokhoz híven az idén is minden koncert előtt műismertetést tartanak, amelyen a szerzőkről és a művekről tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők.
    A rangos eseményen 89 művész – közülük többen visszatérő előadók -, a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. Az előadók között lesz Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Kokas Dóra, Jan Erik Gustaffson, Alina Ibragimova, Kirill Gernstein, Thomas Dunford, José Gallardo, Szergej Nakarjakov, Latica Honda-Rosenberg, James Boyd, Anna-Liisa Bezrodny, Marc Coppey, Oleg Kogan, Alina Pogostkin. Egyeztetési problémák miatt két nappal a fesztivál kezdete előtt visszalépett az Amadinda Ütőegyüttes. Erről a sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Mint mondták, helyüket kitűnő vendégművészek veszik át, így nem csorbul az előadások színvonala.
    A fesztivál idején egy olasz és egy hungarikumokat felvonultató tematikus napon is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz napon a zenén át a gasztronómiáig bezárólag az itáliai kultúrával ismerkedhetnek meg a résztvevők – a nap zárásaként az európai könnyűzenei élet több évtizede kiemelkedő együttese, a Ricchi e Poveri ad koncertet Kaposvár főterén -, a hungarikumok napján pedig Kassai Lajos lovas íjász látja vendégül a látogatókat a Kaposvárhoz közeli Kassai-völgyben, ahol ez alkalommal csak magyar művek csendülnek fel és magyar ételeket szolgálnak fel.
    A Kaposfestet 2010-ben azzal a céllal hozták létre, hogy Kaposváron megteremtsék a kamarazene és a klasszikus zene sajátságos és egyedi hangulatú nemzetközi színvonalú eseményét.
    Az idei kamarazenei fesztiválon a szervezők – az elmúlt évekhez hasonlóan – csaknem 15 ezer érdeklődőre számítanak.
    A Kaposfest programja a fesztivál honlapján (www.kaposfest.hu) olvasható.

Forrás:MTI