Világszerte koncertekkel és tárlatokkal emlékeznek az október 23-i eseményekre

 

A Balassi Intézetek szervezésében világszerte hangversenyekkel, tárlatokkal, előadásokkal és filmvetítésekkel emlékeznek az október 23-i eseményekre az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

    Magyarország Bécsi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs szervezésében vasárnap a Theater Akzentben rendeznek megemlékezést, ahol Perényi János történész, Magyarország bécsi nagykövete mond ünnepi beszédet. Az ’56-os szemtanúk részvételével tartott pódiumbeszélgetést a Délibáb Táncegyüttes műsora követi – közölte a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-vel.
    A Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly vajdasági magyar filmrendező Szerb írók 56-ról című dokumentumfilmjét vetítik 24-én, majd pódiumbeszélgetés lesz 1956-ról.
    A Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata a hétvégén a Festival of Freedom 1956-2016 című esemény keretében jazz- és népzenei koncertekkel, tánc- és bábszínházi előadásokkal várja a közönséget. A brüsszeli NATO Központ sajtóterületén október 24-én az 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállítással emlékeznek.
    A Balassi Intézet budapesti központjában október 27-én a Hajnalodik 1956-2016 című tárlat Czakó Zsolt, a kiállítás tervezője vezetésével látható.
    Társadalmi emlékezet címmel rendeznek tudományos konferenciát október 25-én a Bukaresti Magyar Intézetben román, magyar és lengyel kutatók részvételével, másnap a Kommunista propaganda a román és magyar filmhíradókban című filmet vetítik.
    Szombaton a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tárlat nyílik For Freedom and Independence címmel, valamint minikonferenciát rendeznek az 1956-os indiai-magyar kapcsolatokról.
    Tarik Bugra Állva akarok maradni című darabját szombaton mutatják be az Isztambuli Magyar Intézetben. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Spirit of Hungary című produkciót észak-amerikai turnéjának keretén belül adja elő New Yorkban vasárnap.
    Szétlőtt városok címmel magyar-lengyel tablókiállítás állít emléket az 1956-os eseményeknek a ljubljanai Balassi Intézetben. A helsinki Balassi Intézetben Csete Örs és Richly Gábor 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek című könyvét, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) a Memory Project 1956/2016 videoinstallációt mutatták be.
    A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal vetítéssorozatában 24-én A berni követ című film látható. A moszkvai Gulag Múzeumában emlékkonferenciát rendeztek magyar és orosz történészek részvételével. A Párizsi Magyar Intézetben A forradalom képekben címmel nyílik kiállítás.
    A pekingi Magyar Nagykövetség és a Pekingi Magyar Intézet szervezésében digitális képkiállítást és filmvetítés szerveznek, valamint ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.
    A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának kiállítótermében látható az 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás, amelyet csütörtökön Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Madaric kulturális miniszter nyit meg. Az 1956-os magyar forradalom és (Cseh)szlovákia címmel történész konferenciát, valamint a Magyar Művészeti Akadémia 1956-2016 című kiállításának megnyitóját tartják a Pozsonyi Magyar Intézetben.
    Magyarország Prágai Nagykövetsége és a prágai Balassi Intézet szervezésében október 24-én a Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész ad koncertet Prága egyik legszebb koncerttermében.
    A Római Magyar Akadémián Az 1956-os forradalom és Itália címmel rendeztek nemzetközi konferenciát, Mario di Biasi 1956-os képeiből nyílt fotókiállítás és bemutatták Don Romano Pietrosanti Nagy Imréről szóló könyvét.
    A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben A szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini 1956-os fényképeiből, a Tallinni Okkupációk Múzeumában Budapest 56 címmel látható történelmi kiállítás.
    A Szegedi Kortárs Balett a Rítus című produkciót és a forradalom 60. évfordulójára készített táncszvitet mutatja be a Szófiai Nemzeti Operaházban vasárnap. Világpremierként mutatják be a Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadását Vidnyánszky Attila rendezésében pénteken a varsói Teatr Polskiban. A Nemzeti Színház varsói vendégjátéka az ünnepi év kiemelt eseménye, melynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a védnöke. A darab magyarországi ősbemutatója október 25-én látható. A Nemzeti Színház előadásán túl még számos lengyelországi városban tartanak megemlékezéseket.
    A Zágrábi Magyar Intézetben október 25-én A magyar szabadság éve – az 1956-os forradalom emlékére címmel a Pannon Filharmonikusok adnak emlékkoncertet a Vatroslav Lisinski Koncertteremben, 26-án Sólyom András 56 villanás című filmjét vetítik, a személyesen megjelenő rendezővel Sokcsevits Dénes igazgató beszélget.