Világhírű énekegyüttes a Bazilikában, templomi koncertek a Tavaszi Fesztiválon

A Szent Efrém Férfikar a vokális zeneirodalom különlegességeiből összeállított, Egytől a tizenkettőig címet viselő koncertjei az egyszólamútól a tizenkét szólamúig mutatják be a vokális zene fejlődését. A legrégebbi koroktól a 21. századig ívelő műsorban a régi bizánci és gregorián dallamok, valamint a klasszikusok mellett hazai kortárs művek is elhangoznak – elhangzik egy-egy mű Bubnó Tamástól, Dukay Barnabástól, Sáry Lászlótól és a fiatal hazai komponistagenerációt képviselő Zombola Pétertől –, ekként a Magyarországon páratlan Szent Efrém-hangzás tucatnyi árnyalatára csodálkozhatunk majd rá.

A Szent Efrém Férfikar a vokális zeneirodalom különlegességeiből összeállított, Egytől a tizenkettőig címet viselő koncertjei az egyszólamútól a tizenkét szólamúig mutatják be a vokális zene fejlődését. A legrégebbi koroktól a 21. századig ívelő műsorban a régi bizánci és gregorián dallamok, valamint a klasszikusok mellett hazai kortárs művek is elhangoznak – elhangzik egy-egy mű Bubnó Tamástól, Dukay Barnabástól, Sáry Lászlótól és a fiatal hazai komponistagenerációt képviselő Zombola Pétertől –, ekként a Magyarországon páratlan Szent Efrém-hangzás tucatnyi árnyalatára csodálkozhatunk majd rá.

A 34. alkalommal megrendezendő Tavaszi Fesztiválon hangsúlyos szerepet kap a sokak által a klasszikus európai zeneirodalom egyik csúcsteljesítményének tekintett kóruszene is. A koncerteken elhangzó művek kiváló akusztikájú templomokban, azaz olyan autentikus helyszíneken csendülnek fel, amelyre legtöbb szerzőjük álmodta őket. Zene szól majd a Szent István Bazilikában, a közel ezer esztendeje alapított Mátyás-templomban, és az idei Ybl-emlékév keretében két olyan, Ybl Miklós által tervezett budapesti templom is helyt ad koncerteknek, amely a zenebarátok számára csak különleges alkalmakon nyitja meg kapuit.

Az 1954-ben alapított, azaz idén 60 éves Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar a magyarországi komolyzenei élet meghatározó szereplője. 2011-ben Nemzeti Ifjúsági Zenekar címben részesült, értékteremtő munkájának köszönhetően 2013-ban kiemelt kategóriás együttes lett. A jubileum alkalmából az együttes egy ritkán hallható Mozart-misét ad elő. Az 1780-ban írt C-dúr alkotás Mozart utolsó befejezett miséje, a salzburgi időszak legvégén keletkezett. A koncert a budai Várnegyedben található, közel ezer esztendeje alapított, ez eddig számtalan lemezfelvétel helyszínéül szolgált Mátyás-templomban hallható március 21-én.

A Voces8 a világ egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb énekegyüttese. A többszörös díjnyertes formáció nemzetközi turnéi során fellépett Európa több országában, az Egyesült Államokban, Ázsiában. Olyan rangos hangversenytermekben adott koncertet, mint a londoni Wigmore Hall, a Royal Festival Hall, a Tokyo Opera, a Tel-Avivi Operaház, a Tajpeji Nemzeti Koncertterem, a párizsi Cité de la Musique, a Dijoni Operaház, a Sanghaji Koncertterem vagy a pekingi Nemzeti Előadó-művészeti Központ. A Stuartok korát megidéző koncerten az érett reneszánsz legjelentősebb angol komponistái, Gibbons, Weelkes, Ramsey és Tomkins szakrális műveit hallhatjuk – nem kevésbé elegáns helyszínen, mint a Szent István Bazilikában, március 26-án.

A Szent Efrém Férfikar a vokális zeneirodalom különlegességeiből összeállított, Egytől a tizenkettőig címet viselő koncertjei az egyszólamútól a tizenkét szólamúig mutatják be a vokális zene fejlődését. A legrégebbi koroktól a 21. századig ívelő műsorban a régi bizánci és gregorián dallamok, valamint a klasszikusok mellett hazai kortárs művek is elhangoznak – elhangzik egy-egy mű Bubnó Tamástól, Dukay Barnabástól, Sáry Lászlótól és a fiatal hazai komponistagenerációt képviselő Zombola Pétertől –, ekként a Magyarországon páratlan Szent Efrém-hangzás tucatnyi árnyalatára csodálkozhatunk majd rá. A két koncert az együttes Ybl-emlékévben tartott sorozatának része: az ismeretterjesztő és gondolatébresztő műsor két Ybl Miklós által tervezett budapesti templomban, március 29-én Újpest-Clarisseum – Szent István Király plébánián, másnap, március 30-án pedig az Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban hallható.

Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus
Mátyás-templom, Március 21.  20:00

 

Vivaldi: Gloria, RV 589
Mozart: Missa Solemnis, C-dúr, K 337

Közreműködik: Geszthy Veronika, Ócsai Annamária, Hajdú András, Mikecz Kornél – ének
Vezényel: Záborszky Kálmán

További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=59011&l=hu

Voces8

Szent István Bazilika, Március 26.  20:00
A Stuartok kora

William Byrd: Sing Joyfully
Robert Ramsey: Jubilate
Weelkes: Gloria in Excelsis Deo
Ramsey: Te Deum
Tomkins: When David Heard
Farrant: Call to Remembrance
Weelkes: When David Heard
Ramsey: Magnificat, When David Heard, Nunc Dimittis
Gibbons: O Clap Your Hands


Az együttes tagjai: Paul Smith, Dingle Yandell, Barnaby Smith, Emily Dickens, Sam Dressel, Chris Wardle, Oliver Vincent, Andrea Haines

További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=59012&l=hu

Egytől a tizenkettőig
Újpest-Clarisseum – Szent István Király plébánia, Március 29.  20:00
Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom, Március 30.  20:00

Bölcs Alfonz: Cantiga, no. 10 – Rosa Das Rosas
Al Masíh o qam – libanoni kétszólamú feltámadási himnusz (Philipp György feldolgozása)
Mamao chveno – grúz háromszólamú paraliturgikus ének (Bubnó Márk feldolgozása)
Sztravinszkij: Otcse nas & Bogoroditce Gyevo – négyszólamú motetták
Csesznokov: Zertva vecsernaja (140. zsoltár) – ötszólamú motetta
Sáry László: Énekeljetek az Úrnak – hatszólamú zsoltárkánon
Tallis: Miserere nostri – hétszólamú motetta
Bartók: Est – nyolcszólamú kórusmű
Zombola Péter: Goszpogyi, kak umnozilis (3. zsoltár) – kilencszólamú zsoltár-motetta
Dukay: Aludjatok – tízszólamú nagycsütörtöki motetta
Rahmanyinov: Hexapsalmos – tizenegy szólamú motetta a Vesperásból
Bubnó Tamás: Könyörülj rajtam, Isten (50. zsoltár) – tizenkét szólamú zsoltár-motetta

Közreműködik: Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás

További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=59306&l=hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*