Világhírű alkotók a nemzetközi színházi fesztiválon

Világhírű alkotók előadásait láthatja a közönség az áprilisi Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM): a Nemzeti Színház fesztiváljára Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Silviu Purcarete és Alvis Hermanis produkcióját is meghívták.

    “Feliratkoztunk az európai színházi fesztiválok térképére” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
    Kiemelte: az idei fesztiválra élvonalbeli rendezőket és előadásokat hoznak el. Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Silviu Purcarete és Alvis Hermanis – ezek olyan nevek, akik megtöltik a világ legnagyobb színházait és dolgoznak mindenütt a világon – sorolta a negyedik alkalommal megrendezett fesztivál alkotóit.
    Hozzátette, hogy az előadások létrehozóival közönségtalálkozókat is szerveznek: színészekkel, rendezőkkel, világhírű alkotókkal találkozhatnak a nézők.
    Az április 12. és 30. között zajló fesztiválon 11 országból 24 előadást láthat a közönség. A program összeállításáról szólva az igazgató kiemelte: számos társulat jelzi, hogy szívesen eljönne a MITEM-re, jó híre van a fesztiválnak.
    Felhívta a figyelmet egy különleges előadásra, Silviu Purcarete Faust-rendezésére, amelyet a Magyar Állami Operaház Eiffel-csarnokában játszanak. “Ez egy pazar, nagy előadás, az elmúlt évtized egyik legkülönlegesebb színházi élménye, amit elhozunk Budapestre” – fogalmazott.
    Kiemelte, hogy a litván Rimas Tuminas Puskin Anyegin című művével érkezik a moszkvai Vahtangov Színház társulatával. Látható rendezése Eimuntas Nekrosiusnak is, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb színházi formabontói közé tartozik.
    “A svéd királyi színház is itt lesz nálunk, norvég színház is látható és az egyik legjobb olasz utcaszínházzal nyitjuk a fesztivált” – sorolta a programot.    Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy el tudjuk helyezni magunkat, viszonyítani tudjunk, lássuk mit csinálnak a nagyok és hol tartunk mi. Emellett a fesztiválra érkező alkotóktól tanulni is lehet.
    Példaként említette, hogy Európa két legrégebbi kísérleti színházának mesterei, Eugenio Barba és Thomas Richards több évtizedes tapasztalataikat osztják meg műhelybemutatóikon.
    A fesztivál részletes programja a www.mitem.hu honlapon található meg.

Forrás:MTI