Viharos érkezés Bolíviába

P-20150110-00104_HiRes JPEG 24bit RGB NewsA hetedik Dakar-napon a versenyzők a rali történetében először Bolívia felé autóztak. A 2009 óta mellőzött maratoni etap első gyorsasági szakaszán a versenyzők 3500 méter magasba kapaszkodtak fel, majd egy sáros szakasz következett a folyóvölgyben. A szélsőséges időjárási körülmények miatt ez az idei Dakar eddigi legnehezebb erőpróbája.

A Dakar már teljesített kihívásai ma és holnap újabb elemmel, maratoni szakasszal bővülnek. A versenyzők ma reggel annak tudatában hagyták el az iquique-i tábort, hogy a gyorsasági szakasz végén nem számíthatnak majd csapatuk segítségére az éjszaka folyamán. Minden szükséges javítást a Peugeot-Total csapat pilótáinak, a Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret és a Cyril Despres/Gilles Picard párosnak kell majd elvégeznie.

Nem sokkal hajnali 5 óra után indult neki Peterhansel az összekötő szakasznak, amely a 321 kilométeres gyorsasági szakasz felé vezetett. Már a nap elején látszott, hogy a tizenegyszeres bajnok jó formában van ahhoz, hogy előretörjön a tizedik helyről, időt nyerve ellenfeleivel szemben. A francia versenyző másodpilótája, Cottret segítségével a gyorsasági szakasz első időmérő pontjánál a második leggyorsabbnak mutatkozott, végül hetedikként futott be, melynek köszönhetően összesítettben a nyolcadik helyen szerepel.

Cyril Despres, egyike annak a 80 versenyzőnek, aki a Buenos Airesből induló 137 autós közül még versenyben maradt, némi előnyt élvezhetett a mai nap elején, mégpedig a maratoni szakaszról szerzett korábbi tapasztalatainak köszönhetően. A korábban motorral versenyző ötszörös bajnok pontosan tudja, hogy mit jelent az az egy éjszaka, amikor nem számíthat a szerelők segítségére (a motorosoknál ugyanis gyakori a maratoni szakasz.) Despres sikeresen eljutott az ujuni táborba, mégpedig a 24. helyen, amellyel összesítettben a 48. helyről a 35-re lépett előre.

Mielőtt holnap nekivágnának a Chile és az Atacama-sivatag dűnéi felé vezető 510 km-es mért szakasznak a Peugeot-Total csapat mindkét legénysége tehát csak magára számíthat majd, ha bármilyen javításra lesz szükség. A szerelők pedig – bármilyen furcsa is lesz számukra, hogy nem tudják majd elvégezni a már megszokott munkájukat – kénytelenek lesznek pihenni.

Stéphane Peteerhansel (n°302): „Egy órán át jég esett, aztán rettenetes vihar támadt szakadó esővel. A pályák valóságos sártengerré változtak: rémálomnak tűnt. Volt egy pillanat, amikor tényleg azt gondoltam, hogy ezt a szakaszt lehetetlen teljesíteni. A hatalmas sár miatt ez az út nagyon nehéz volt a kétkerékmeghajtású autónknak. Erre a szakaszra hosszú ideig emlékezni fogok. Ilyen körülmények között a mai 10 perces időveszteség számunkra kifejezetten jó eredmény!”

Cyril Despres (n°322): „A mai szélsőséges körülmények ellenére az autó sértetlenül futott be a nap végén. Éppen egy gázlón hajtottam át, amikor észrevettük, hogy jön a víz. Alighogy kijutottunk onnan, máris egy másikban találtuk magunkat, ami éppúgy tele volt vízzel. Csak hét gyorsasági szakaszon vagyok túl, de már annyi anekdotát tudnék mesélni, mint a legutóbbi hét évem alatt összesen.”

 

Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója: „Mindkét autónk átvészelte ezt a rendkívül nehéz napot, méghozzá egyetlen probléma nélkül – még egy defektet sem kaptunk, ami szép teljesítmény. Stéphane ismét nagy küzdelmet folytatott, hogy megnyerje a szakaszt, mígnem a rossz körülmények miatt lassítani nem kényszerült. Amikor ezt a kétkerékmeghajtású autót terveztük, teljes mértékben tisztában voltunk azzal, hogy a sáros szakaszok nem kedveznek majd neki, de vállaljuk a döntésünk következményeit.

Ami Cyrilt illeti, aki az éjjel dűnéken kelt át, majd átvergődte magát a bolíviai viharokon, rengeteget tanult az autóvezetésről, úgyhogy nagyon sok tapasztalattal térhet majd vissza erről a Dakarról. Miután telefonon beszéltünk a pilótáinkkal, és ellenőriztük a végleges útvonalat, rájuk bíztunk egy listát arról, mi mindent kell ellenőrizniük, hogy a lehető legjobban felkészüljenek az etap második részére.”

 

Holnap: 8. szakasz (Uyuni-Iquique): január 11., vasárnap, helyi idő szerint 6h30. Összesen 808 km, ebből 510 km mért szakasz.

A 7. szakasz eredményei:

1. Orlando Terranova (ARG)/Bernando Graue(ARG) Mini 3:31:18

2. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota +00:02:20

3. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +00:02:28

8. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +00:10:43

24. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +00:45:01

 

 

 

 

 

 

A 7. szakasz utáni összesített eredmények:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team

2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed

3. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota

4. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini

5. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota

6. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini

7. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota

8. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total

9. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi

10. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG

35. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total

   

 

 

 

 

23:11:50

+00:08:14

+00:21:16

+00:54:02

+00:57:03

+01:15:11

+01:37:50

+01:50:36

+01:58:32

+02:10:45

+13:41:2