Vettel ezúttal legálisan ünnepelte újabb győzelmét

Tegnap még Webber örülhetett, hogy sikerült legyőznie az edzésen világbajnok csapattársát, ma azonban helyreállt a „rend”.

F1 - GRAND PRIX OF ABU DHABI 2013A rajt viszont nem sikerült túl jól az ausztrálnak és rögtön visszaesett a 4. helyre. Vettel viszont az élre állt és el is húzott az őt követő Rosbergtől. Raikkönen versenye, az utolsó helyről indulva a második kanyarig tartott: a finn Van Der Garde mellé próbált beszúrni, de jobb első kereke találkozott a Caterham bal hátsó kerekével, és eltörte a Lotus felfüggesztését.

A másik Lotus pilótája, Grosjean a szabadedzés nehézségei után jó verseny elé nézett, hiszen simán tartotta Webber tempóját, és Hamiltont a boxkiállás után is maga mögött tudta tartani. Az angol ráadásul be is ragadt Gutierrez mögé, és egyre jobban leszakadt a franciától, aki viszont gyorsan áthámozta magát a mexikói a Sauber Ferrarin.

Vettel az élen másfél másodperccel haladt gyorsabban a mezőny többi részénél, miközben Grosjean Sutillon is átrágta magát és feljött az ötödik helyre. A másik Red Bull-pilóta Webber a 21. körben megelőzte Rosberget, aki a másik Force Indián akadt fent. Ezzel Webber feljött a második helyre, 26 másodpercre követve csapattársát, Vettelt.

Massa eközben igencsak magára talált: először zseniálisan használta ki a dupla szélárnyékot Hamilton és Sutil mögött és előzte le az angol bajnokot, majd a németet is egy körrel később. A két Force India egyébként eltérő taktikája miatt(is) komoly akadályt képezett a többi, gyorsabb autó számára.

A 33. körben Alonso érte utol Massát, akinél utolsó Ferraris évében természetesen már szóba sem jöhetett az elengedés. Ennek megfelelően a spanyol jó pár kört megtett jóval lassabb csapattársa mögött, amíg az végre kijött kereket cserélni. Nem sokkal később Alonso is megtette ezt, ám visszatérése a pályára meglehetősen kalandosra sikerült: Vergne-nyel egyszerre érkeztek a kanyarba, ám a spanyol nem akart besorolni a Toro Rosso mögé, és keményen átküldte a Ferrarit a rázóköveken, hogy elé kerüljön. Az esetet vizsgálták a versenybírák, ám az ítéletet a futam utánra halasztották. Alonso ezzel az ötödik helyre jött fel.

Vettel győzelmét természetesen ez, és más sem befolyásolta, több, mint 30 másodpercet adott a mezőnynek, fölénye szinte már nyomasztó. Webbert a második, Rosberget a harmadik helyen intették le. Grosjean a negyedik helyen ért célba, 12 ponttal gazdagítva a Lotust. Mögöttük Alonso, Di Resta, Hamilton, Massa, Perez és Sutil volt az első 10 sorrendje.

A futam végén láthattunk Vetteltől ismét egy kis gumiégetést, ám ezúttal szabályos körülmények között, a levezető körben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*