Verseny helyett forradalmi előadás lesz a Red Bull Pilvaker

Újra egy húron pendül a rap, a költészet és a slam poetry! A 2012-es nagysikerű Red Bull Pilvaker után idén ismét megrendezik A szavak forradalmát, és ezúttal is Magyarország legjobb slammerei és rapperei emlékeznek a márciusi ifjakra. Újdonság, hogy idén nincs verseny, az esemény kulcsfigurái – többek között Sub Bass Monster és a Punnany Massif oszlopos tagja, Wolfie — színházi előadással állnak az irodalomra, a slam-re és a rapre éhes közönség elé.

pilvaker_teaser_2Két évvel ezelőtt a Red Bull Pilvaker igazi újdonságként, formabontó kulturális kezdeményezésként kavarta fel az állóvizet. A versenyszellem helyett a hangsúly idén az előadáson van: a hip hop hazai képviselői, Kiss Ádám, valamint neves színművészeink ezúttal egy forradalmi színházi produkción dolgoznak közösen. Újragondolják a ’48-as verseket, eseményeket, és saját szavaikkal tisztelegnek Petőfi és a hősök emléke előtt.

Eljött az idő, hogy a 2012-es Red Bull Pilvaker ceremóniamestere, Sub Bass Monster is újra rajongói elé lépjen. „Nagyon jó érzés a többi magyar hip-hop előadóval, slam poetryssel, színésszel részt venni a rendezvényen. Ahhoz, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek az irodalomhoz, nagy segítség a Red Bull Pilvaker” – mondta a rapper. Az is kiderült, hogy miért lenne Kossuth Lajos. Nincs köze a regimenthez és a legendás barkóhoz sem. A hasonlóság ott rejlik, hogy Szabi, a szavak embere is mindig szép szóval igyekszik elsimítani a problémákat.

Március 15-e eszményét az esemény példaértékű kötelességtudattal közvetíti a fiatalok felé, ezért  is áll számos neves művész a formabontó kezdeményezés mellé. „A Pilvakerrel megdőlt a sztereotípia, miszerint a slam poetry és a rap nem kifejezetten a kultúra része” – mondta el Wolfie, a Punnany Massif oszlopos tagja. A mostani rendezvény azonban még nagyobb durranás lesz. „Idén nem lesz verseny. Legfeljebb hangverseny. Élesben fog megelevenedni a ’48-as forradalom egyfajta remake-je. Ez mindenkinek óriási kihívást jelent, főleg hogy egy színházi rendezővel dolgozunk, ami a könnyűzenei világban nem mindennapi dolog. Ettől is kivételes a mostani Red Bull Pilvaker.” 

Szente Vajk rendezői szerepet vállal az idei eseményen. „A rendezvény egy szenzációs eszköz a kezünkben – segítségével meg lehet szólítani azokat a fiatalokat, akik egyébként nem biztos, hogy március 15-én nyitottak lennének egy ünnepségre, megemlékezésre, vagy bármire, ami ezzel a korral kapcsolatos” – elmélkedett a színész-rendező erről a modern kultúrmisszióról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*